in

Kovid može da prouzrokuje smanjenje moždane mase i sive materije

Kovid može da prouzrokuje smanjenje moždane mase i sive materije

Kovid-19 može da prouzrokuje smanjenje moždane mase,  da utiče na smanjenje sive materije u područjima koja kontrolišu emocije i pamćenje, kao i da oštetiti područje koje kontrolše čulo mirisa, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Oksford.

Naučnici su objavili da su takve promene primetili i kod obolelih koji nisu bili hospitalizovani zbog kovida-19.

Da bi se saznalo da li mogu pomenute posledice bar delimično da se ponište ili će postati trajne moraće da se sprovedu dodatna istraživanja.

“Raspolažemo snažnim dokazima o nastanku abnormalnosti na mozgu nakon preležanog kovida-19”, pišu britanski naučnici u studiji objavljenoj ove nedelje u stručnome časopisu “Nature”.

Čak i u slučaju blagih oblika bolesti među sučesnicima istraživanja otkriveno je “pogoršanje izvršnih funkcija” mozga, odgovornih za fokusiranje, planiranje, organiziranje, donošenje odluka i rešavanje problema, a u proseku se veličina mozga ispitanika smanjila između 0,2 odsto i dva odsto.

Recenzirana studija istraživala je promene na mozgu 785 pacijenata starosti od 51 do 81 godine.

Skeniranje njihovih mozgova sprovedeno je dva puta, a od ukupnog broja ispitanika 400 ih se kovidom zarazilo između dva skeniranja. Drugo skeniranje obavljeno je u proseku 141 dan nakon prvoga.

Studija je sprovedena u vreme kad je u Britaniji bila dominantna alfa varijanta koronavirusa i malo je verovatno da je u nju bio uključen ijedan pacijent zaražen deltom, kažu britanski naučnici.

Istraživanje je pokazalo i da je deo pacijenata nakon preležanog kovida patio od “moždane magle” ili od smanjene pažnje i koncentracije, kao i od smanjene brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja.

Naučenici nisu objavili da li je  vakcinacija protiv kovida uticala na ovo stanje, ali britanska zdravstvena agencija je prošlog meseca saopštila da je nakon proučavanja 15 ranije sprovedenih studija ustanovljena upola manja verovatnoća da će se kod vakcinisanih razviti simptomi dugotrajnog kovida u poređenju sa nevakcinisanima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.