in

Korona počela da “kosi” studente, lekari ponavljaju

Među zaraženima i sve više mladih, a među njima najteže kliničke slike kod nevakcinisanih – to danima ponavljaju lekari i poručuju da još nije kasno za prvu dozu vakcine kako bi studenstka jesen bila iole bezbrižna.

Mladi koji dospeju u bolnicu zbog koronavirusa imaju gotovo jednake šanse da teško obole poput starijih od 50 godina. Sa druge strane, procentualno najmanje vakcinisanih ima upravo među mladim ljudima. A u Studenskoj poliklinici u Beogradu ove nedelje primetno raste broj testiranih, upozorava epidemiološkinja te zdravstvene ustanove Mila Paunić.

„Broj pozitivnih u poslednja dva i po dana, da kažemo prva dva dana septembra i danas je dostigao ukupan broj pozitivnih koji su bili u julu. Kada pogledate to je stvarno ogromno povećanje. Četvrtina onih koji su sada bolesni jesu vakcinisani, međutim kod njih su kliničke slike kudikamo blaže nego kod onih koji nisu vakcinisani“, objašnjava ona.

Zbog toga kaže da dileme nema da je vakcina spas. Ističe da je broj od 12.000 vakcinisanih na 120.000 studenata – nedovoljan.

Virusolog Milanko Šekler očekuje da se situacija pogorša ukoliko se ovim tempom nastavi vakcinacija.

„Kada pričamo o studentima – to je već populacija koja ispunjava uslove da se vakciniše i mislim da njima ne treba ništa posebno objašnjavati. Ja znam kako je lekarima kada im umre neka mlađa osoba, potpuno zdrava, kako se oni osećaju loše“, naveo je Šekler.

Kako više ne bismo viđali naslove o smrti mladih od kovida, upravo oni moraju da učine sve kako bi sprečili zaražavanje i teške kliničke slike. U slučaju bilo kakvih simptoma koronavirusa, prva adresa je kovid ambulata. A da se ispred ambulanti ne bi stvarala gužva, oružje je vakcina. U Poliklinici studentima poručuju da, ni sada nije kasno za prvu dozu.

„Zaista imamo još vremena da uradimo što brže i efikasnije vakcinaciju svih onih koji se nisu vakcinisali, koji su se razmišljali ili još uvek razmišljaju. Nema razmišljanja više. Svako čekanje je samo momenat kada će se zapravo inficirati sa vrlo verovatno teškom kliničkom slikom“, poručuje Mila Paunić.

Nadrilekarstvu, dodaje, mesta nema. Podseća da su vakcine bezbedne, a da su mladi najviše zabrinuti za njihov uticaj na reproduktivno zdravlje.

„Vrlo je važno objasniti, vrlo jasno reći da se to apsolutno neće dogoditi, niti se može dogoditi. Sa druge strane to je vrlo povezano sa drugom grupom ljudi koji kažu – mi smo sluđeni, na televiziji jednoj, drugoj trećoj vidimo različite informacije“, navodi Paunić.

A informacija koju svi doslovce prenose je nekoliko dana stara vest iz Batajnice da je broj intubiranih pacijenata sada osam puta veći nego pre mesec dana. Najteže su oboleli nevakcinisani građani, upozoravaju lekari, a među njima je, pokazuju podaci, 90 odsto mladih muškaraca između 20 i 30 godina starosti.