in

Kontaminaciju Modernine vakcine verovatno izazvala igla

Japanski ministar zdravstva izjavio je u utorak kako je vrlo verovatno da je strana materija otkrivena u vakcini Moderne u južnoj prefekturi Okinavi nastala prilikom stavljanja igala u bočice.

Prefektura Okinava objavila je u nedelju da delimično odgađa program vakcinacije Moderninom vakcinom nakon što su otkrivene strane materije u bočicama i špricevima. Ministarstvo zdravstva kasnije je saopštilo da su igle možda bile nepravilno ubacivane u bočice zbog čega su odlomljeni delovi gumenog čepa.

„Koji god da je razlog (za stranu materiju), saznali smo da nema bezbednosnih ili drugih problema“, rekao je novinarima ministar zdravstva Norihisa Tamura dodavši da nije neuobičajeno da strani materijal uđe u bočicu s drugim cepivima.

„Nastavićemo da prikupljamo informacije i da vas izveštavamo“, dodao je.

Japan je suočen s dosad najvećim talasom infekcija tokom pandemije zbog jako zarazne delta varijante koronavirusa.

Vakcinaciju su otežala kašnjenja uvezenog cepiva i otkrivanje kontaminacije u nekim dozama Moderne što je dovelo do obustave upotrebe tri serije Moderne vakcine prošle nedelje.

Taro Kono, ministar zadužen za kampanju vakcinacije, izjavio je u utorak da želi da ubrza isporuku vakcina opštinama koje su bile prisiljene da zaustave vakcinaciju zbog nedostatka doza.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi