in

Koliko pacijenata otpustimo u toku dana, toliko i primimo

Komandant Vojne bolnice Karaburma Ivo Udovičić izjavio je da je ta medicinska ustanova od početka aktuelnog talasa koronavirusa puna, kao i da se na dnevnom nivou primi isti broj novih pacijenata koji se i otpusti.

„Veliki je pritisak i na jedinicu intenzivne nege. Ovaj talas se neće meriti po broju novozaraženih pacijenata, ovaj talas će se pamtiti i meriti po broju onih koji su hospitalizovani, onih koji su u jedinici intenzivne nege i nažalost po broju preminulih“, rekao je Udovičić za RTS.

Prema njegovim rečima, od početka talasa u toj bolnici je uglavnom hospitalizovana starija populacija sa teškom kliničkom slikom i da je prosek godina preko 70.

„To su pacijenti koji imaju dosta pridruženih bolesti, ovaj virus pogoršava njihove pridružene bolesti, samim tim što izaziva pneumoniju i sistemsku bolest“, naveo je Udovičić.

Istakao je da je na Intenzivnoj nezi situacija “pola-pola”, kada su u pitanju vakcinisani i nevakcinisani pacijenti, dok u ostatku bolnice “uvek bolje prolaze oni koji su vakcinisani”.

Govoreći o stelt omikronu, novom soju koronavirusa, kazao je da se već zna da je zarazniji, ali da izaziva sličnu kliničku sliku kao i omikron.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi