in

Ko odbije vakcinaciju protiv Kovida 19 biće ražalovan

Pripadnici Mornarice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji odbiju da se vakcinišu protiv virusa korona biće udaljeni iz vojske i mogli bi izgubiti neke od beneficija koje veterani uživaju, javlja Glas Amerike, pozivajući se na izvor iz Mornarice.

Rok za potpunu vakcinaciju je 28. novembar, a mornar može da podnese zahtev za izuzeće iz medicinskih ili verskih razloga, ali on bude odbijen, mora da počne sa vakcinacijom u roku od pet dana, prenosi Glas Amerike.

„Posle tog roka, komande će početi da ih obrađuju za otpuštanje“, rekao je šef službe za odnose sa javnošću pomorskog osoblja MC1 Mark Faram, navodeći poštovanje vakcinacije kao uslov za operativnu spremnost.

Mornari koji odbiju vakcinu takođe mogu da izgube beneficije za obrazovanje, unapređenja i bonuse.

Kako se navodi, više od 99 odsto aktivnih mornara primilo je najmanje jednu vakcinu protiv Kovida 19, a 95 odsto pripadnika tih snaga je potpuno vakcinisano.

Rezervni mornari imaju rok do 28. decembra da se vakcinišu.

Do sada je Mornarica odobrila šest trajnih medicinskih izuzeća.

Krajnji rok za vazduhoplovstvo bio je 2. novembar, kada je oko 10.000 aktivnih vazduhoplovaca i pripadnika svemirskih snaga ostalo nevakcinisano.

Prema podacima Vazduhoplovstva, otprilike polovina je tražila verska izuzeća, a 800 je usmeno odbilo vakcinu.

Vazduhoplovstvo i svemirske snage odobrile su više od 1.800 izuzeća iz medicinskih ili administrativnih razloga, a jedan od njih je kada je pripadnik službe nekoliko meseci daleko od povlačenja iz snaga.

Podaci iz ogranaka vojne službe pokazuju da je 97 odsto vazduhoplovnih i svemirskih snaga, 95 odsto vojske i 94 odsto marinaca potpuno ili delimično vakcinisano.

U međuvremenu, pripadnici Nacionalne garde Oklahome dobijaju suprotna uputstva od Pentagona i guvernera te države Kevina Stita u vezi sa obaveznom vakcinacijom, jer je novi komandant Garde Tomas Mančino izdao ažuriranu politiku vakcinacije protiv korone, u kojoj se navodi da gardisti neće morati da budu vakcinisani.