in

Kineski grad zabranio stanovnicima izlaz zbog izbijanja zaraze koronavirusa

Vlasti grada Putiana na jugu Kine, koje pokušavaju da suzbiju novo žarište koronavirusa naložile su stanovnicima da ne napuštaju grad, prekinule saobraćanje autobusa i vozova i zatvorile bioskope, barove i druga mesta.

Svako ko zbog nekog neophodnog putovanja mora da napusti Putian, grad od 2,9 miliona stanovnika u provinciji Fudžijan južno od Šangaja, mora da podnese dokaz negativnog testa na koronavirus u poslednjih 48 sati, javila je gradska vlada.

Kina je proglasila da je virus pod kontrolom početkom 2020. godine, ali je imala u međuvremenu pojave zaraznijeg delta soja. Vlasti kažu da se većina novih žarišta zaraze može povezati sa putnicima koji stižu iz Rusije, Mjanmara i drugih zemalja.

U Putianu 19 novoinficiranih za koje se veruje da su se lokalno zarazili prijavljeno je u pretnodna 24 časa do ponoći, javila je u subotu Nacionalna zdravstvena komisija.

Jedan slučaj zaraze prijavljen je u Čangdžuu, takođe u provinciji Fudžijan.

Prvi slučajevi infekcije u Putianju su djaci iz okruga Sjanju, ali stručnjaci sumnjaju da je zaraza potekla od oca jednog od đaka koji se vratio iz Singapura 4. avgusta, prenosi zvanični list Global tajms.

Tagovi