in

Kineska potencijalna mRNK vakcina protiv kovida slaba za omikron soj

Kineski kandidat za mRNK vakcinu pokazao je oštar pad u neutralizaciji aktivnosti antitela protiv omikron soj nego protiv nemutiranog koronavirusa u maloj studiji, ali je buster lako indukovao proizvodnju antitela u testovima na životinjama, navodi se u istraživačkom radu.

Vakcina ARCoV, koju su zajednički razvili Akademija vojnomedicinskih nauka (AMMS), „Suzhou Abogen Biosciences“ i „Walvax Biotechnology“ (300142.SZ), trenutno je testira u  međunarodnom kliničkom ispitivanju faze tri.

To je kineska lokalno razvijena mRNK vakcina koja je otišla najdalje u ispitivanjima. Zemlja tek treba da odobri mRNK vakcine razvijene lokalno ili u inostranstvu, ali je vakcinisala 87,1 odsto svoje populacije koristeći nekoliko domaćih vakcina zasnovanih na drugim tehnologijama, prenosi Reuters.

U laboratorijskoj studiji koja je analizirala uzorke 11 vakcinisanih ljudi, osam je pokazalo “nisku, ali uočljivu” aktivnost neutralizacije protiv omikron soja, rekli su istraživači u saopštenju objavljenom u časopisu “Cell Research”.

Nivo neutralizujućih antitela protiv omikrona soja pokazao je smanjenje od 47 puta u poređenju sa nivoom protiv “divljeg tipa” koji ne sadrži velike mutacije, navodi se u radu objavljenom početkom ove nedelje.

Ali u testovima na životinjama, treća doza, data oko devet meseci nakon druge, lako je izazvala proizvodnju neutralizujućih antitela protiv omikron soja i soja “divljeg tipa”, navodi se u saopštenju.

“Naši podaci jasno pokazuju da bi treća doza ARCov verovatno dovela do naglog povećanja neutralizujućih antitela ne samo protiv VT (divljeg tipa) SARS-CoV-2, već i novog omikron soja”, navodi se u studiji.

Istraživači su rekli da su takođe sproveli testove na životinjama na dva nova kandidata za mRNK vakcinu usmerenu na omikron soj i rezultat je pokazao da su indukovani nivoi antitela uporedivi sa onima koje je izazvao originalni ARCov.

Autori rada uključuju naučnike iz AMMS i “Suzhou Abogen Biosciences”, kao i istraživače sa drugih kineskih instituta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.