in

Kina zbog novog talasa epidemije apeluje da se manje putuje i da se nose maske

Kina zbog novog talasa epidemije apeluje da se manje putuje i da se nose maske

Kina posle ukidanja većine mera za obuzdavanje pandemije nastoji da spreči mogućnost izvijanja nove velike domaće epidemije kovida-19 tokom ovomesečne navale putnika na proslavu kineske – Lunarne nove godine.

Ministarstvo saobraćaja pozvalo je u petak građane da smanje putovanja i okupljanje, posebno ako su stariji, trudnice, deca i oni koji su već od nečega bolesni.

Gradjani su pozvani da u javnom prevozu koriste maske i da obrate posebnu pažnju na svoje zdravlje i ličnu higijenu, rekao je potpredsednik Sju Čenguang novinarima.

Sju je rekao da vlasti očekuju više od dve milijarde putovanja tokom jednonedeljnog praznika koji je ;u tradicionalnom kineskom kalendaru najvažniji za posete porodici i prijateljima. Očekivani broj putovanja je skoro duplo veći od prošlogodišnjeg i 70 odsto nego u isto vreme 2019, pre pandemije, rekao je Sju.

Želja za porodičnim posetama i turizmom „nagomilala se u poslednje tri godine pandemije i ne može se odjednom zadovoljiti“, rekao je Sju.

„Podstičemo ljude da putovanja planiraju na osnovu situacije u kojoj se nalaze i oni i njihovirodjaci“, rekao je on.

Kina je u decembru iznenada prekinula strogi režim zatvaranja, karantina i masovnog testiranja ;usled sve veće zabrinutosti zbog ekonomskih posledica i masovnih javnih protesta.

Kina je najavila da u nedelju ukida obavezan karantin za ljude koji dolaze iz inostranstva.

Izgleda da se sada epidemija najbrže proširila u gusto naseljenim gradovima, stavljajući pritisak na zdravstveni sistem. Vlasti su zabrinute zbog mogućeg širenja zaraze na manje gradove i sela koja nemaju zdravstvena sredstva kao što su delljenja za intenzivnu negu.

U svetu sve veći broj država zahteva testove na viruse za putnike iz Kine, smatrajući da su potrebni jer kineska vlada ne deli dovoljno informacija o epidemiji, posebno o potencijalnoj pojavi novih varijanti virusa.

Evropska unija je u sredu „snažno ohrabrila“ svoje članice da nametnu testiranje putnika iz Kine na kovid-19, a Svetska zdravstvena organizacija izrazila zabrinutost zbog nedostatka podataka iz Kine, dok SAD zahtevaju negativan rezultat testa za putnike iz Kine.

Kina je kritikovala te zahteve i upozorila da bi mogla da uvede protivmere tim zemljama. Kineski zvaničnici su rekli da je situacija pod kontrolom i odbacuju kritike.

Kina se takođe postepeno otvara za posete stranih zvaničnika: ove nedelje je ugostila filipinskog predsednika Ferdinanda Markosa – mlađeg, a državni sekretar SAD, Entoni Blinken, bi trebalo da doputuje u svoju prvu posetu Pekingu odkad je na toj funkciji, ovog meseca ili sledećeg, da bi se sastao s novim ministrom spoljnih poslova Kine, Ćinom Gangom, bivšim kineskim ambasadorom u Vašingtonu.