in

Kina proglasila ubedljivu pobedu nad koronom

Kina proglasila ubedljivu pobedu nad koronom

Kina je proglasila “ubedljivu pobedu” nad kovid-19, a najviši zvaničnici zemlje naveli su da su njihovi napori doveli do toga da je više od 200 miliona ljudi dobilo lekarsku pomoć i da zemlja ima najnižu stopu smrtnosti na svetu, javlja Rojters.

„Uz stalne napore da se optimiziraju mere prevencije i kontrole kovid-19 od novembra 2022, kineski odgovor na kovid-19 napravio je glatku tranziciju u relativno kratkom vremenu“, ocenio je juče Stalni odbor Politbiroa Komunističke partije Kine.

Kina, koronavirus

„Postignuta je velika odlučujuća pobeda u prevenciji i kontroli epidemije“, ističe se u saopštenju.

Gotovo 800.000 teških slučajeva dobilo je odgovarajuće lečenje, ali kineski čelnici su upozorili da se, iako se epidemiološka situacija u zemlji poboljšava, virus i dalje širi globalno te nastavlja da mutira, javljaju državni mediji, prenosi Rojters.

Na sastanku je naglašeno da će Kina povećati stopu vakcinisanja za starije osobe, te ojačati snabdevanje i proizvodnju medicinske robe.

U decembru prošle godine Kina je ukinula svoju gotovo trogodišnju strogu politiku nakon protesta protiv vladinih oštrih antivirusnih ograničenja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tagovi