in

Karantin za više od 600 učenika iz Slovenije nakon izleta u Grčku

Slovenačke zdravstvene vlasti ponovo su upozorile na rizik putovanja u epidemiološke “crvene” destinacije u Evropi, nakon što su nove zaraze otkrivene u grupi od više od 600 mladih i njihovih pratilaca koji su boravili na izletu u Grčkoj.

Reč je o maturantima koji su sredinom meseca boravili u grčkim letovalištima, najviše na ostrvo na Krfu. Među njima je već potvrđeno 42 pozitivnih na koronavirus, a 10-dnevni karantin određen je za više od 600 osoba, među kojima su i kontakti koje su imali u Sloveniji, kazao je u izjavi novinarima Milan Krek, direktor Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

„Od svih organizatora takvih izleta očekujemo da se opamete i konačno shvate da su države na crvenoj listi opasne“, kazao je Krek, dodavši da se od turističkih agencija očekuje da takvim putovanjima ne ugrožavaju epidemiološku situaciju u Sloveniji.

U Sloveniji su u poslednja 24 sata sa 754 PCR testa potvrdili 116 zaraza, a jedan oboleli od kovida-19 je umro.

Raste i broj hospitalizovanih, koji je sada 75, od čega 18 na odeljenjima intenzivne nege, a  14-dnevna incidencija zaraza na sto hiljada stanovnika povećala se na 166.

Uz takav razvoj situacije Slovenija će se uskoro naći na crvenoj epidemiološkoj listi prema kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti, objavili su u ponedeljak slovenački mediji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi