in

Kanadski demonstranti spremni na mogući obračun sa policijom

Stotine demonstranata koje su blokirale ulice Otave nezadovoljni merama protiv koronavirusa spremni su na mogući policijski obračun, skoro tri nedelje nakon početka protesta koji su poljuljali reputaciju Kanade o uljudnosti i poštovanju prava.

U prestonici ispred zgrade parlamenta radnici su počeli da montiraju ogradu a čini se da je od četvrtka ujutro veći broj policijaca na ulicama nego inače.

Otava predstavlja poslednje uporište „Konvoja slobode“ nakon višenedeljnih demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze ka SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama i stvorile političku krizu kanadskom premijeru Džastinu Trudou koji je trebalo da se obrati parlamentu jutros.

Policija Otave juče je delila pamflete sa upozorenjem demonstrantima da će se ukoliko odmah ne napuste položaje biti uhapšeni i pretrpeti druge sankcije, a šef policije je izjavio da namerava da prekine protest i uskoro vrati centar grada.

Upozorenja nisu obeshrabrila demonstrante, vozače kamiona i gradjane koji ih podržavaju, pa je jedan od vodja protesta ispred kabineta jutros poručio da ne odustaju od zahteva da se u državi ukinu kovid ograničenja i da nema tih kamiona za vuču u Kanadi koji će moći da pomeri njihove kamione sa blokade.

Upozorenja policije stigla su dva dana nakon što se Trudo pozvao na kanadski Zakon o vanrednim situacijama i proširio ovlašćenja vlade da zabrani blokade na graničnim prelazima, aerodromima i u Otavi, da zamrzne lične i poslovne bankovne račune kamiondžija i suspenduje njihove dozvole.

Takođe može angažovati šlep službe da pomere velike prepreke sa raskrsnica i iz naselja. Do sada neke kompanije za vuču nisu bile voljne da saradjuju zato što podržavaju kamiondžije, ili iz straha od nasilja.

Od kraja januara, demonstranti kamionima i drugim vozilima zatvaraju ulice Otave i blokiraju granični prelaz sa SAD nezadovoljni obavezom vakcinacije za vozače kamiona koji ulaze u zemlju, ali je protest prerastao u širok napad na mere predostrožnosti protiv korona virusa i Trudoovu vladu.

Protesti na mostu Ambasador i u Otavi nazvani “konvoj slobode” inspirisali su slične demonstracije u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji, a očekuju se i u SAD.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.