in

Kanadske provincije ukidaju kovid restrikcije, ali se protesti nastavljaju

Sve veći broj kanadskih provincija preduzeo je mere da ukinu svoje kovid-19 restrikcije dok demonstranti koji te mere osuđuju nastavljaju pritisak blokadama kamiona u glavnom gradu i na ključnim graničnim prelazima sa SAD, uključujući i kod ekonomski važnog mosta za Detroit.

Države Alberta, Saskačevan, Kvebek, Princ Edvard Ajlend objavile su planove ove nedelje da ukinu neke ili sve mere. Alberta, najkonzervativnija kanadska provincija odmah je ukinula obavezne vakcinske propusnice za mesta kao što su restorani i ukinuće obavezno nošenje maski krajem meseca.

Opoziciona vođa Alberte Rejčel Notli optužila je premijera te kanadske države Džejsona Kenija da dozvoljava da „ilegalna blokada diktira mere javnog zdravlja“.

Demonsranti blokiraju granični prelzaz u Kutsu u Alberti više od nedelju i po dana. Oko 50 kamiona se i dalje tamo nalazi danas.

Kanada, protest, Otava, kamiondžije

Takođe više od 400 kamiona paralisalo je centar glavnog grda Kanade Otavu, u protestu koji je počeo krajem prošlog meseca.

Blokada ljudi uglavnom u kamionetima ušla je u treći dan kod Ambasador mosta između Detroita i Vindzora u Ontariju u Kanadi. Trake za Kanadu su bile blokirane dok se saobraćaj kretao i dalje u pravcu SAD.

Preko tog mosta se prevozi 25 odsto celokupne trgovine Kanade i SAD, i kanadski poslanici izražavaju sve veću zabrinutost zbog ekonomskih posledica.

Gradonačelnik Vindzora Dru Dilkens rekao je da policija nije sklanjala ljude iz straha da ne zapali situaciju i izazove još veće proteste. Policija je navela da se tu nalazi oko 50 do 74 vozila i oko 100 demonstranata.

Neki demonstranti kažu da su spremni da umru za svoju stvar, rekao je gradonačelnik. Rekao je da policija ispravno radi što ima umeren pristup da reši tu situaciju razumno da svako može da ode i da niko ne bude povredjen a most da se otvori.

Demonstrante su podržali konzervativci i u Kanadi i u SAD, a među njima je i bivši američki predsednik Donald Tramp koji je kritikovao Trudoa zbog obavezne vakcinacije.

Neki demonstranti se protive propisu od 15. januara koji obavezuje vozače kamiona koji ulaze u Kanadu da budu potpuno vakcinisani protiv koronavirusa. Ali demonstranti se takođe bune zbog maski i drugih kovid restrikcija i traže ostavku premijera Džastina Trudoa, iako većinu mera uvode vlade provincija, a ne centralna vlada.

Premijer Trudo je ocenio u Parlamentu da su “blokade” “neprihvaltljive” i da negativno utiču na kanadsku privredu, 13. dan protesta protiv zdravstvenih mera u zemlji.

Trudo je ponovio da će vlada nastaviti da se “oslanja na nauku”, odgovarajući na pitanje poslanika da li će ukinuti pandemijske restrikcije.

Ontario, najveća kanadska provincija sa gotovo 40 odsto kanadske populacije, drži se, kako navodi vrlo opreznog pristupa pandemiji i ne odustaje od faznog ukidanja restrikcija.

“Za sada nemamo planove da ukinemo vakcinske pasoše ili maske. Verujemo da će nošenje maski biti vrlo važno još neko vreme”, rekla je zamenica premijera Ontarija i ministarka zdravlja Kristin Eliot, i dodala da njena vlada prima savet od medicinskih stručnjaka.

“Uvek smo rekli da ćemo zauzeti vrlo oprezan, fazni, obazriv pristup prema otvaranju i tim putem ćemo ići”, rekla je ona.

Najnoviji talas kovida -19 podstaknut je vrlo zaraznim omikron sojem virusa. Kanada je jedna od zemalja sa najvećim delom vakcinsanog stanovništva, više od 84 odsto stanovništva je dobilo najmanje jednu dozu vakcina.

Uprkos planovima Alberte da ukine zdravstvene mere protesti se nastavljaju.

Oko 90 odsto vozača kamiona u Kanadi je vakcinisano i njihova udruženja i mnogi veliki operatori osuđuju proteste. SAD imaju ista pravila za vakcinisanje za vozače kamiona koji ulaze u zemlju tako da se ne bi mnogo promenilo ako bi Trudo ukinuo restrikcije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.