in

Južna Koreja ukinula GPS nadzor zbog rasta broja zaraza omikron sojem virusa

Južna Koreja ukida nadzor kovid karantina GPS-om i prekida dnevne telefonske provere kovid pacijenata niskog rizika zbog brzog rasta broja slučajeva zaraze podstaknuto vrlozaraznim omikron sojem virusa koji vrši pritisak na zdravstvene radnike i vladu.

Zbog brzine prenosa nemoguće je održati čvrst i proaktivan medicinski odgovor, rekao je glavni stručnjak za infektivne bolesti u zemlji Džeong Eun-kijeong.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti prijavila je 38.691 novozaraženog koronavirusom, što je devet puta više nego nivoi sredinom januara kada je omikron postao dominantan soj u zemlji.

Džeong je rekao da bi zemlja mogla da vidi skok novozaraženih dnevno od 130.000 ili 170.000 do kraja februara.

Južna Koreja se smatrala uspešnim primerom tokom ranijeg dela pandemije pošto je ograničila infekcije i hospitalizacije efikasnije od većine zemalja na Zapadu.

Zdravstvene vlasti su blisko saradjivale sa biotehnološkim kompanijama da povećaju testiranje i agresivno su mobilisali tehnološke alatke i javne radnike da ulaze u trag kontaktima i osiguraju da se poštuju karantin.

Ali ta snaga je postala nevažna sada sa skokom infekcija bez presedana podstaknutim omikron sojem, koji je doveo do granice zdravstvene i administrativne resurse.

Zvaničnici su već bili primorani da prošire tretmane kod kuće, skrate periode karantina, i usmere testiranje na brze kućne antigene testove, uprkos zabrinutosti oko njihove pouzdanosti, da bi sačuvali laboratorijske testove za osobe starije od 60 godina sa zdravstvenim problemima koji su pod većim rizikom od težeg oblika obolevanja.

Zbog skoka broja zaraženih kasni se u prepisivanju lekova i paralisano je trasiranje kontakata.

Javni radnici koji su do sada pratili zaražene virusom preko GPS-a i aplikacije na njihovim pametnim telefonima sada će biti preusmereni da pomognu sa lečenjima kod kuće.

Zaraženi virusom više neće morati da se javljaju zdravstvenim centrima kada napuštaju kuću za posetu lekaru, a članovi porodica koji sa njima žive sada mogu slobodno da idu da kupuju hranu, lekove ili druge potrepštine.

Zaraženi virusom koji su niskog rizika, koji su mlađi od 60 godina, bez komorbiditeta, sada će sami moći da prate svoje stanje i da kontaktiraju bolnice samo ako im se simptomi pogoršaju. Zdravstveni radnici će i dalje dnevno pozivati ljude starije od 60 sa prethodnim medicinskim problemima.

“Prelazimo postupno ka antivirusnoj strategiji koja je koncentrisana na održavanju osnovnih društvenih funkcija dok se borimo sa ogromnim brojem infekcija i ljudima stavljenim u karantin”, rekao je Džeong.

Iako se omikron širi mnogo brže od ranijih sojeva virusa stopa hospitalizacije i smrtnosti do sada je bila daleko niža nego u slučajevima vezanih za delta soj, koji je podstakao veliki broj umrlih u decembru i početkom januara.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti 270 pacijenata je u teškom ili kritičnom stanju do danas, a popunjeno je manje od 46 odsto intenzivne nege određeno za kovid pacijente.

Stručnjaci međutim smatraju da će brzi rast broja novozaraženih verovatno povećati broj pacijenata u bolnicama narednih nedelja.

U Južnoj Koreji je potpuno vakcinisano 86 odsto od više od 51 milion sstanovnika, a gotovo 55 odsto je dobilo buster doze vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.