in

Japan odobrio Fajzerovu antikovid pilulu

Japan je dao odobrenje za lek Pakslovid (Paxlovid) protiv kovida-19, američke kompanije Fajzer, rekao je ministar zdravlja u vreme kada se ta zemlja bori da uspori širenje infekcija podstaknuto omikron sojem virusa.

Odobrenje je dato manje od mesec dana od kada je Fajzer podneo zahtev, sredinom januara, što je izuzetno brzo za zemlju gde odobravanje za upotrebu stranih lekova obično traje mnogo duže.

Ministar zdravlja Šingejuki Goto rekao je da Fajzerova pilula Pakslovid daje veće mogućnosti za lečenje pacijentima pod visokim rizikom, uključujući starije osobe i one s drugim zdravstvenim problemima.

Odobrenje je dato u trenutku kada velik porast broja zaraženih među starijim ljudima dovodi do preopterećenja bolnica u Tokiju i drugim gradskim sredinama, a buster doze vakcine je primilo samo oko osam odsto stanovnika.

Većina od 47 prefektura u Japanu je pod blagim oblikom vanrednog stanja. Premijer Fumio Kišida je u petak objavio da planira da produži restrikcije koje su na snazi u Tokiju i u još 12 oblasti, do 6. marta.

Japan računa da će oralni lekovi pomoći da se smanji broj težih oblika obolevanja od kovida i smrtnih slučajeva i Kišida je rekao da je vlada obezbedila dva miliona doza ovih Fajzer pilula. Ministar zdravlja je rekao da će distribucija pilula početi u ponedeljak.

Premijer trpi sve veće kritike zato što se sporo odvija davanje buster antikovid vakcina. On je nedavno postavio cilj od milion doza do kraja februara ali stručnjaci kažu da je kasno da se to ostvari.

Fajzerova pilula, kombinacija antiviralnih lekova nirmatrelvir i ritonavir, je drugi oralni antikovid lek koji je Japan odobrio posle antiviralne pilule molnupiravir kompanije Merk (Merck).

Japanska kompanija Šiongogi takođe je u finalnoj fazi kliničkih testova za svoju pilulu. Kompanija planira da obezbedi milion doza ove godine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi