in

Istina o Ivermektinu, koji su mnogi u Srbiji uzimali preventivno

Ivermektin, lek koji je u upotrebi od sedamdesetih godina prošlog veka za lečenje parazita kod životinja i ljudi, naprasno je postao poznat široj javnosti tokom pandemije koronavirusa.

Brojni ljudi koji su tražili alternativu vakcinaciji, savete su potražili guglajući ili preporukom na društvenim mrežama. Neki su ga u Srbiji čak uzimali i preventivno, verujući u njegovo „čudotvorno dejstvo“.

Međutim, konačno su javnosti prezentovani rezultati obimne studije o dejstvu ovog leka, objavljeni u žurnalu JAMA Internal Medicine.

Zaključak studije – ne sprečava teške oblike kovida

Iako je o ovom leku bila rasprostranjena fama da sprečava teže oblike bolesti, naučnici su od starta opovrgavali ovu teoriju. Najnovije istraživanje koje su sproveli malezijski naučnici samo je potvrdilo da se Ivermektin ne može koristiti u ovu svrhu.

Istraživanjem je obuhvaćeno 490 kovid pacijenata iz bolnice Raja Permaisuri Bainun, a vršeno je u peirodu od maja do oktobra 2021. godine. Ispitanici su bolovali od blagog do teškog oblika bolesti, svi su bili stariji od 50 godina i spadali u grupu rizičnih pacijenata sa komorbitetima.

Polovini bolesnika je dat Ivermektin kao terapija.

Rezultati su pokazali da se ozbiljan oblik kovida razvio kod kod 21,6 odsto pacijenata koji su pili ivermektin i kod 17,3 odsto onih koji su primali standardnu terapiju, piše Dejli Mejl, a prenosi Blic žena.  Pod ozbiljnim oblicima kovida podrazumevaju se pacijenti kojima je bila neophodna kiseonička potpora.

Kakav je lek Ivermektin i čemu je zapravo namenjen

Već prve incijalne studije pokazale su da priče o „čudotvornom dejstvu“ ovog leka nisu tačne. Lek se prvenstveno  koristi u veterini, najčešće za lečenje glista, dok se  samo se u pojedinim slučajevima koristi u humanoj medicini. Prepisuje se životinjama, a proizvodi se u različitim oblicima – tablete, mast ili tečnost.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila ga je 1996. godine za lečenje rečnog slepila izazvanog parazitskim crvom Onchocerca volvulus, i to pod nazivom „Stromectol“.

Nakon toga, uvodi se za lečenje pojedinih tropskih bolesti kod ljudi. Postoji velika razlika između lekova za životinje od onih za ljudsku upotrebu, prvenstveno u koncentraciji leka, koja je kod životinja poput konja ili krava mnogo jača.

Nuspojave koje se mogu javiti kada se koristi ivermektin su:

  • osip
  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • bol u stomaku
  • oticanje lica ili ekstremiteta
  • vrtoglavica ili nagli pad pritiska
  • trovanje.

Izvor: zena.blic.rs

Korona virus: U Srbiji pokrenut postupak protiv 18 lekara zbog prepisivanja leka ivermektin, u Hrvatskoj ne razmišljaju o ukidanju mera