in

Imunitet se dobro drži, mnogima neće biti potrebna dodatna doza

Dodatno vakcinisanje protiv kovida 19 za mnoge ljude možda neće biti potrebno, rekla je vodeća naučnica koja je radila na razvoju vakcine Astrazeneka.

Profesorka univerziteta Oksford Sara Gilbert rekla je za list Telegraf da se dobro drži imunitet od vakcine, čak i protiv delta soja virusa.

Mada starijima i osobama sa ugroženim imunitetom možda bude potrebno dovakcinisanje, standardni režim od dve doze daje trajnu zaštitu za većinu ljudi, rekla je ona.

„Razmotrićemo svaku situaciju, osobe sa ugroženim imunitetom i stariji će dobiti dodatne vakcine. Ali, ne mislim da je potrebno da ih svi dobiju. Imunitet dobro traje kod većine ljudi“, rekla je ona.

Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju, panel stručnjaka koji savetuje britansku vladu, treba narednih dana da da preporuke o programu dovakcinacije, i razmerama tog programa.

Britansko regulatorno telo za lekove saopštilo je juče da su vakcine Fajzer i Astrazeneka bezbedne za korišćenje za dodatno vakcinisanje. Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da očekuje da će program davanja takozvanih buster doza početi kasnije ovog meseca.

Gilbert je rekla da bi za svet prioritet trebalo da bude da dopremi više vakcina zemljama koje su dobile ograničene količine.

„Treba da dostavimo vakcine do zemalja gde je mali deo populacije do sada vakcinisan. Moramo bolje da radimo na tom planu. Prva doza ima najviše uticaja“, rekla je ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi