in

Hrvatska neće slediti preporuku EU o putovanju državljana SAD

Hrvatska neće slediti preporuku Evropske unije (EU) koja je skinula SAD sa spiska kovid bezbednih zemalja kada su u pitanju neobavezna putovanja tokom epidemije koronavirusa, izjavio je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Članice EU dogovorile su se u ponedeljak da se sa spiska kovid bezbednih zemalja skinu SAD, Izrael, Kosovo, Liban, Crna Gora i Severna Makedonija, i to znači da putnici iz tih zemalja treba da prolaze kroz strože granične kontrole, kao što su testovi na koronavirus ili karantin.

„Reč je o preporuci. I pre je bilo situacija kada Hrvatska nije sledila preporuke EU, pa tako kada su u pitanju američki državljani neće ni ovog puta. Mi znamo da nam Amerikanci uglavnom dolaze kao turisti što znači da su ispunili sve epidemiološke uslove za dolazak“, rekao je Božinović.

Hrvatski ministar, koji je u utorak u Briselu učestvovao na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, rekao je da su hrvatski epidemiolozi procenili da američki državljani ne predstavljaju rizik za Hrvatsku, kao što to ne predstavljaju ni građani Izraela.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi