in

Grujičić: Povećan broj osoba obolelih od koronavirusa, još nema razloga za drastične mere

Grujičić: Povećan broj osoba obolelih od koronavirusa, još nema razloga za drastične mere

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da uprkos povećanju broja osoba obolelih od koronavirusa, još uvek nema razloga za uvođenje drastičnih mera, osim nošenja maske u bolnicama.

Gostujući na RTS, ocenila je da treba biti oprezan, jer je broj obolelih bez simptoma koronavirusa veći, ali i da nema razloga za paniku.

Upitana o zapošljavanju medicinskih radnika koji su radili tokom pandemije koronavirusa, Grujičić je rekla da je završen period prijavljivanja tih radnika.

„Vlada je donela zaključak da deca koja su radila godinu i po dana ili dve godine imaju prednost. Ali stiglo je oko devet i po hiljada zahteva, a moramo uzeti u obzir i dolazak naredne generacije. Trebaće nam vremena da proučimo dokumentaciju i da napravimo neku vrstu selekcije“, rekla je ministarka.

Izrazila je nadu da će od 1. januara 2024. imati jasnu sliku o tome koji medicinski radnici ispunjavaju uslov za penziju, a koji za zapošljavanje.

„Apelujem na mlade lekare da razmisle o poslovima i u unutrašnjosti. Plata može biti izjednačena sa platom radnika iz gradskih bolnica. Takođe, mora da s oformi posebna radna grupa koja će obilaziti sve zdravstvene ustanove sa dugačkim listama čekanja i raditi na rešavanju tog problema“, navela je ona.

Grujičić je izjavila da su u toku pregovori sa Svetskom bankom, da očekuju odobrenje kredita, i najavila nabavku deset magnetnih rezonanci.

„Mobilni mamograf postavljen je ispred zgrade RTS u okviru kampanje ‘Rak je izlečiv’, a prijavljivanje za skrining počinje od sutra“, rekla je ministarka zdravlja.

Tagovi