in

Gorenje organizuje besplatno kovid testiranje, radnici potpisuju peticiju protiv

Oko 550 radnika fabrike Gorenje u Valjevu potpisalo je peticiju protiv testiranja na koronavirus, koje je organizovano u okviru firme, radi sprečavanja širenja epidemije među radnicima sa ciljem da se održi proizvodnja i sačuvaju radna mesta.

Rukovodioci i radnici Gorenja potvrdili su da radnici imaju od početka pandemije dovoljno maski, rukavica, sredstva za dezinfekciju, a hale i prostorije se dezinfikuju.

Gorenje je organizovalo u krugu fabrike besplatno testiranje radnika koji nisu vakcinisani i koji u proteklih sedam meseci nisu preležali koronavirus.

Oni su dobili žute knjižice, a testiranje je organizovano na svakih sedam dana. Oni koji su vakcinisani i koji su preležali koronavirus dobili su plave knjižice.

Obaveza da se testiraju i podela knjižica bila je razlog da se grupa radnika pobuni, pokrenuta je peticija koju je potpisalo oko 550 radnika.

Gorenje zapošljava preko 1.700 radnika.

Zapretili su štrajkom upozorenja, tražili od svog rukovodstva da se obavezno testiranje ukine, a samim tim i kartoni koji služe kao ulaznica na portirnici, jer svi koji su odbili da se testiraju, a nisu vakcinisani ili preležali koronavirus, ne mogu ući u fabriku i doći do radnih mesta.

Rukovodstvo se oglasilo sa nekoliko saopštenja, tvrde da ne čine ništa protiv zakona i da sve mere koje preduzimaju, pa i ova organizacija besplatnog testiranja radnika na koronavirus, da sve rade u dogovoru sa stručnjacima Batuta, da ništa ne čine na svoju ruku i da sve čine da bi zaštitili radnike od zaražavanja i proces proizvodnje. S tim u vezi kažu da Gorenje nija imalo većih problema i zastoja u proizvodnji u protekle dve godine otkad traje epidemija.

Gorenje Valjevo je, kako se navodi u saopštenju, kao društveno odgovorna kompanija koja brine o zdravlju svih svojih zaposlenih, uvela obavezno testiranje za sve zaposlene koji nisu preležali kovid ili nisu vakcinisani.

“Kako bi se u jeku pandemije sprečilo masovno oboljevanje zaposlenih i dalje širenje ove zarazne bolesti, pristup na rad smo omogućili samo zaposlenima koji imaju negativan rezultat testiranja, odnosno koji su preležali kovid ili su vakcinisani. Testiranje se u potpunosti obavlja u organizaciji poslodavca, na lokaciji i o trošku poslodavca, tako da zaposleni nisu izloženi nikakvim dodatnim troškovima. Ista pravila koja se primenjuju u Valjevu važe i u svim drugim kompanijama Hisense grupe u Evropi i svetu, čije je Gorenje Valjevo deo”, navodi se.

Provera zdravstvenog stanja zaposlenih pre stupanja na rad je u potpunosti u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, pre svega Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i detaljno je razrađena internim aktima poslodavca sa kojima su blagovremeno upoznati svi zaposleni, navode.

“Preventivno testiranje zaposlenih koje sprovodimo je podržano i od strane Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’, i okarakterisano kao poželjno jer će jedan deo potencijalno pozitivnih biti na taj način otkriven i sprečeno širenje epidemije unutar kompanije”, navodi kompanija u saopštenju.

Dodaju da „od početka pandemije, Gorenje Valjevo se maksimalno zalaže da zaštiti zdravlje svojih zaposlenih tako što svakodnevno svim zaposlenima obezbeđuje dovoljne količine besplatnih zaštitnih maski, sredstava za higijenu i dezinfekciju, organizuje testiranje o trošku poslodavca, plaća odsutvo za zaposlene koji su kao kontakti u karantinu i preduzima druge slične aktivnosti u cilju edukacije zaposlenih i sprečavanju širenja epidemije“.

“Verujemo da je testiranje u interesu i naših zaposlenih i njihovih porodica, jer eventualno zaraženi na ovaj način mogu da zaštite svoje najbliže od virusa koji inače možda ne bi otkrili na vreme. Za razliku od brojnih drugih kompanija koje su se od početka pandemije suočile sa ogromnim teškoćama, Gorenje je, između ostalog, na ovaj način uspelo da obezbedi kontinuitet u proizvodnji, sačuva radna mesta i čak sa ponosom možemo reći zaposlili i značajan broj novih radnika”, navode u saopštenju.

Sindikati ne podržavaju peticiju i najavljeni štrajk. Saopštenjem za javnost se oglasio samo sindikat Nezavisnost. U tom saopštenju sindikat se ograđuje od ovog štrajka, jer smatraju da nije organizovan u skladu sa Zakonom o štrajku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.