in

Filipče najavio obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i kovid sertifikate

Ministar zdravlja Severne Makdonije Venko Filipče najavio je nove mere protiv kovida-19, koje predviđaju obavezno vakcinisanje zdravstvenih radnika i “kovid sertifikate” za zaposlene u javnom sekoru.

Filipče je na Fejsbuku objavio da je Komisija za zarazne bolesti odlučila da vladi Severne Makedonije preporuči da vakcinacija protiv koronavirusa bude obavezna za sve zdravstvene radnike.

Preporučeno i da zaposleni u javnom sektoru i lokalnoj samoupravi prilikom dolaska na posao treba da pokažu potvrdu da su primili najmanje jednu vakcinu ili negativan PCR napravljen o sopstvenom trošku, koji će važiti namanje 72 sata ili potvrdu da su preležali kovid ne stariju od 45 dana.

Oni koji iz zdravstvenih razloga ne smeju da prime vakcinu moraće da imaju potvrdu o tome, a lista odgovarajućih bolesti i lista specijalista koji smeju da izdaju te potvrde će naknadno biti objavljene.

Mere koje je predložila Komisija za zarazne bolesti stupiće na snagu 10 dana nakon što ih usvoji vlada Severne Makedonije i 30 dana u slučaju zdravstvenih radnika koji u ovom trenutku još nisu vakciicani, napisao je Filipče, ali nije precizirao kada će vlada usvojiti nove mere.

Na nove predložene mere kojim se rad u zdravstvu i javnom sektoru uslovljava vakcinacijom odmah su negativno reagovali pojedini sindikati, ocenjujući da su neustavne i da krše ljudska prava.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je preporučio privatnim kompanijama da se priključe novim vakcinalnim antikivid merama kako bi zaštititi proizvodne kapacitete i ukupni ekonomski proces u zemlji, što su podržale privredne komore.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi