in

FDA odobrila novo monoklonsko antitelo protiv kovida koje deluje protiv omikrona

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je novi tretman monoklonskim antitelima koji deluje protiv omikron soja virusa koji izaziva kovid-19.

Monoklonska antitela su laboratorijski napravljeni proteini koji oponašaju sposobnost imunog sistema da se bori protiv štetnih patogena kao što je koronavirus. Bebtelovimab, koji proizvodi Eli Lili je monoklonsko antitelo koje se daje intravenskom injekcijom.

Bebtelovimab se može koristiti za lečenje ljudi starijih od 12 godina koji imaju blage do umerene oblike kovida-19 i koji su pod visokim rizikom od teškog oblika bolesti ili za koje druge opcije lečenja nisu dostupne ili klinički adekvatne. Nije dozvoljeno za hospitalizovane pacijente ili one kojima je potrebna terapija kiseonikom.

Laboratorijski testovi su pokazali da izgleda da tretman deluje protiv omikrona, uključujući podvarijantu BA.2, poznatiju kao stelt omikron, piše CNN.

U ispitivanju sa ljudima koji su bili pod niskim rizikom od teške bolesti, tretman je smanjio vreme kada je neko sa kovidom-19 imao simptome, u poređenju sa ljudima koji ga nisu koristili.

Kod grupe koja je dobila bebtelovimab takođe je primećeno smanjenje virusnog opterećenje pet dana nakon tretmana.

“Pojavom soja kakav je omikron, opcije lečenja ostaju ograničene. Lili sa zadovoljstvom nudi još jednu opciju lečenja kako bi pomogla u rešavanju tekućih potreba pacijenata i zdravstvenih radnika koji nastavljaju da se bore sa ovom pandemijom”, rekao je dr Danijel Skovronski,  naučni šef i medicinski službenik i predsednik Lilli istraživačke laboratorije, navodi se u saopštenju.

Mogući neželjeni efekti bebtelovimaba uključuju reakciju na mestu uboda, mučninu i povraćanje. Sa drugim tretmanima monoklonskim antitelima, naučnici su primetili retke, ali ozbiljne događaje uključujući anafilaksiju, reakcije povezane sa infuzijom i preosetljivošću, a ove stvari bi se mogle desiti i sa bebtelovimabom, saopštila je FDA.

“Današnja akcija stavlja na raspolaganje još jedno monoklonsko antitelo koje pokazuje aktivnost protiv omikrona, u vreme kada nastojimo da dodatno povećamo snabdevanje”, rekla je u saopštenju dr Patricija Kavakoni, direktorka Centra za procenu i istraživanje lekova pri FDA.

Ona je dodala da je “ovo odobrenje važan korak u ispunjavanju potrebe za više alata za lečenje pacijenata dok nastavljaju da se pojavljuju novi sojevi virusa”.

FDA je ograničila upotrebu Regeneronovog tretmana monoklonskim antitelima i ranijih verzija ovih tretmana Eli Lili u januaru jer se činilo da više ne deluju protiv omikron soja, koja je bio dominantan soj u cirkulaciji nekoliko nedelja i sada predstavlja sve nove slučajeve u SAD.

Ti tretmani su bili usmereni na deo virusa koji se promenio sa omikronom.

Zdravstveni stručnjaci su rekli da su oprezni optimisti u pogledu putanje pandemije delimično zato što zemlja ima pristup većem broju tretmana, poput monoklonskih antitela, više nego ikada.

Smatra se da sotrovimab, monoklonski tretman koji su napravili “GlaxoSmithKline” i Vir Biotechnology”, još uvek deluje protiv omikron soja.

Američka vojska sklopila je ugovor sa AstraZenekom vrednim 855 miliona dolara za Evushold, koktel antitela koji takođe deluje protiv omikrona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.