in

Eritrociti oštećeni zbog kovida-19 mogu da nanesu štetu krvnim sudovima

Disfunkcionalna crvena krvna zrnca (eritrociti) primećene kod težeg oblika kovida-19 doprinose oštećenju krvnih sudova, pokazale su laboratorijske studije koje istražuju i načine lečenja ovog problema.

Naučnici smatraju da kod brojnih pacijenata hospitalizovanih zbog teškog oblika kovida-19 nastaju oštećenja endotelnih ćelija koje oblažu krvne sudove, što može da rezultira nastankom krvnih ugrušaka, oštećenjem organa i ostalim zdravstvenim komplikacijama.

Disfunkcionalni eritrociti su obično izobličeni, imaju slabe membrane koje se lako lome ili im nedostaju enzimi potrebni za ispravno funkcionisanje i održavanje elastičnosti, što im omogućuje da nesmetano putuju kroz uske krvne sudove.

Nova manja studija sprovedena laboratorijskim ispitivanjem krvi 17 umereno do teško obolelih pacijenata od covida-19 i 27 zdravih dobrovoljaca potvrdila je pretpostavku o “dubokoj i trajnoj endotelnoj disfunkciji” koja se razvila kao posledica zaraze koronavirusom, objavili su istraživači u stručnome časopisu “JACC: Basic to Translational Science”.

U poređenju sa eritrocitima zdravih ljudi, crvena krvna zrnca kod pacijenata obolelih od umerenog do tešeg oblika kovida oslobađaju manje korisnih molekula azot oksida i više štetnih molekula koji prouzrokuju upalu, objasnio je jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju, dr Ali Mahdi univerzitetske bolnice Karolinska u Stokholmu.

On i njegove kolege ustanovili su da u kombinaciji sa povišenim nivoima određenog enzima upalni molekuli oštećuju sluznicu krvnih sudova, a posledica toga je da krvni sudovi ne uspevaju da se vrate u prvobitno stanje na pravilan način.

Dr Mahdi je rekao da se primećena disfunkcija eritrocita može “poništiti” uz pomoć lekova koji vraćaju normalan nivo enzima i ograničavaju proizvodnju štetnih molekula.

Takođe je rekao da se još ne zna da li se mogu nalazi iz epruvete ponoviti i u istraživanju na pacijentima.

Eksperiment je izveden na izvornom obliku koronavirusa, pa je još uvek nejasno da li su crvena krvna zrnca na sličan način zahvaćena i u slučaju infekcija prouzrokovanih ostalim varijantama SARS-CoVa-2.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.