in

Erdogan preboleo kovid, vraća se redovnim dužnostima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je u subotu testiran pozitivno na kovid-19 oporavio se i testovi na virus su mu negativni, rekao je njegov lekar.

„Pi-Si-Ar (PCR) testovi poslednja dva dana su negativni. Mislim da predsednik može uskoro, čak već od sutra da nastavi svoje redovne aktivnosti“, rekao je glavni lekar turske države Serkan Topaloglu.

Erdoganovi simptomi su nestali pre dva dana i nije konstatovana nikakva nepravilnost u analizama krvi, rekao je on.

Prva dama Emine Erdogan, koja je takodje testirana pozitivno, i dalje ima lake simptome, dodao je lekar.

Erdogan, koji će krajem meseca proslaviti 68. rodjendan, dobio je treću dozu antikovid vakcine u junu. Topaloglu je rekao je ta potpuna vakcinacija omogućila predsedniku da prevazidje tu epizodu bez briga.

Turska sa oko 85 miliona stanovnika zabeležila je oko 12 miliona slučajeva kovida-19 i gotovo 90.000 umrlih od početka pandemije, prema zvaničnim statistikama.

Od januara zemlja traži sedam dana izolacije za osobe koje su testirane pozitivno na virus sa mogučnošću prekida karantina ako test bude negativan petog dana.

Broj novozaraženih dnevno porastao je poslednjih nedelja u Turskoj i prelazi 100.000, a vlasti to pripisuju novom omikron soju virusa.

Prema zvaničnim podacima od subote 52,5 miliona Turaka primilo je drugu dozu vakcine, a više od 25 miliona je dobilo i treću buster dozu, dok vlasti i dalje pozivaju na vakcinaciju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi