in

Epidemiološka situacija u pogoršanju, ne obećava da će biti bolje

Jedan od gradova u kojem se beleži drastičan skok broja zaraženih je Kragujevac. Epidemiološka situacija nepovoljna je u čitavom Šumadijskom okrugu. Od 763 testiranih za 24 sata pozitivno je 204. Najviše novih slučajeva je u Kragujevcu – 164, što je gotovo petina uzoraka. Na lečenju u Kliničkom centru Kragujevac je 67 ljudi od kojih se četvoro nalazi na respiratorima. Lekarka Doma zdravlja Kragujevac Sanja Kojić je izjavila za N1 da epidemiološka situacija u tom gradu nije dobra – “u pogoršanju je i ne obećava da će uskoro biti bolja”.

„Imamo povećan broj pregleda, povećan broj pacijenata sa komplikacijama. Do pre desetak dana pacijenti su imali laku kliničku sliku – niske temperature, glavobolje, zapušen nos. To su uglavnom bili mladi ljudi, ali oni sada zaražavaju svoje ukućane tako da se granica oboljevanja pomera ka starijima koji imaju kompikacije na plućima“, kaže doktorka Kojić.

Prema njenim rečima, na Infektivnu kliniku se uputi 10 do 15 pacijenata dnevno.

„Morali smo da povećamo broj ekipa koje rade u respiratornom centru, radiologija i pulmologija su opet kompletno u kovid sistemu, sem mamografije. Na žalost opet imamo manje zdravstvenih radnika koji se bave nekovid pacijentima“, rekla je ona.

Kojić navodi da su pre dve nedelje imali oko 150 pregleda na dnevnom nivou, prošle nedelje 340, a tekuće čak 480.

Izvor : N1

Očigledno je da dominira delta soj koji se izuzetno brzo širi, kaže doktorka Kojić i dodaje da pacijenti navode kao moguća mesta zaražavanja slavlja, žurke, ali i letovanja i to najčešće u Crnoj Gori.

Lekarka navodi da postoji velika zainteresovanost za treću dozu vakcine protiv koronavirusa, ilustrujući to činjenicom da između 600 i 700 građana dnevno primi tu dozu.

„Ono što nije dobro jeste to da i dalje nema zainteresovanosti za prvu dozu, koju dnevno primi stotinak građana“, kaže Kojić.

Ukoliko broj novozaraženih nastavi da raste, dodaje ona, moguće je ponovno uvođenje vanredne situacije.

„Molim Kragujevčane da nose maske u zatvorenom prostoru i ponovo apelujem da se vakcinišu“, poručila je lekarka Doma zdravlja Kragujevac Sanja Kojić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.