in

EMA odobrila dva leka protiv kovida-19 na bazi monoklonskih antitela

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da je prvi put odobrila puštanje na tržište Evropske unije dva leka na bazi antivirusnih monoklonskih antitela za koronavirus, namenjenih za primenu u ranoj fazi zaraze virusom.

EMA navodi u saopštenju da je odobrila korišćenje leka pod nazivom Ronapreve, koji su razvili švajcarski farmaceutski div Roš i američki Regeneron, i leka Regkirona, koji je razvila južnokorejska kompanija Seltrion.

„Ronapreve i Regkirona su prvi lekovi na bazi monoklonskih antitela koji su dobili pozitivno mišljenje kad je u pitanju kovid-19“, navodi EMA.

Evropska poverenica za zdravstvo Stela Kiriakides rekla je da je odobrenje ovih lekova „važna etapa“ u suzbijanju bolesti pošto se EU do sada oslanjao na četiri vakcine.

„S obzirom na porast broja slučajeva zaraze u gotovo svim državama članicama, ohrabruju brojne nove mogućnosti lečenja koje nastaju u okviru naše strategije za terapeutike protiv kovida-19 bolesti. Ovo je krupan korak ka ostvarenju cilja da u EU do kraja godine odobrimo i do pet novih terapeutika”, izjavila je Kiriakides.

Ona je istakla da je vakcinacija i dalje ključni instrument za borbu protiv kovida-19, za  hospitalizacije i gubitka života. Pored vakcina trebalo bi da imamo bezbedne i delotvorne lekovi koji će pomoći ljudima da prežive, da se bore protiv infekcije i brže se oporave.

EMA analizira još šest lekova koji bi uskoro mogli da dobiju odobrenje ako podaci potvrde njihovu neškodljivost i delotvornost.

Komisija je u oktobru sastavila portfelj od 10 potencijalnih terapeutika za kovid-19, koji se zasniva na nezavisnim naučnim savetima.

Na tom spisku su potencijalni terapeutici za koje postoji verovatnoća da će biti odobreni, i uskoro dostupni na evropskom tržištu. Ako Evropska agencija za lekove potvrdi da su neškodljivi i delotvorni, oni će brzo biti dostupni pacijentima u celoj EU.

Ronapreve i Regkirona uvršćeni su na spisak Komisije od pet perspektivnih terapeutika još ranije, u junu, a zahtev za odobrenje za stavljanje u promet podnet je u oktobru 2021.

Antiela su jedna od baza našeg imunskog sistema. Naše telo reaguje na opasnost, kao što je virus, proizvodnjom antitela koja prepoznaju „neprijatelja“.

Sintetetička antiitela dobijaju se izdvajanjem prirodnih antitela i njihovim veštačkim umnožavanjem kako bi se zatim koristila u lečenju, uglavnom kao infuzija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.