in

Eksperimentalna SK vakcina protiv omikrona

Eksperimentalna SK vakcina protiv omikrona

Dopunska doza eksperimentalne vakcine koju razvija “SK Bioscience Co” pokazala je “trajnu zaštitu” protiv varijante omikron kod makaki majmuna, prema novim podacima.

Majmuni su primili dve početne doze vakcine i dopunsku vakcinu šest ili 12 meseci kasnije.

Uzorci krvi primata sa pojačanom dozom pokazali su „izuzetno visoke“ nivoe antitela koja bi mogla da neutrališu i originalni soj virusa i varijantu omikrona koja je izazvala porast infekcija, objavili su istraživači na bioRxiv uoči stručne recenzije, prenosi Reuters.

Druga linija odbrane kod  životinja takođe je bila “značajna i uporna”, rekli su istraživači.

Vakcina, nazvana GBP510, pokreće odgovore imunskog sistema isporukom kopija ključnog dela šiljastog proteina sa površine koronavirusa.

Proteinske “podjedinice” su zakačene na nanočestice da bi ličile na sam virus. Ove komponente su dopunjene adjuvansom iz GSK (GSK.L) koji podstiče odgovore imunskog sistema, objasnio je Bali Pulendran sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji.

“Vakcinacija sa dve doze praćena je godinu dana, kasnije uz dopunsku vakcinu i pomoćno sredstvo, dovela je do trajnih odgovora antitela i zaštite od infekcije omikronom, čak i šest meseci kasnije”, rekao je Pulendran.

U toku su velika ispitivanja GBP510 na ljudima u kasnoj fazi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi