in

Efikasnost vakcina Fajzer i Moderna pada na 66 odsto protiv delta soja

Efikasnost antikovid vakcina Fajzera i Moderne pala je sa 91 na 66 odsto od kada je delta soj postao dominantan u SAD, pokazuju podaci koje su objavile američke zdravstvene vlasti.

Podaci proizilaze iz studije sprovedene na hiljadama zaposlenih u centrima za negu i bolnicama u šest američkih država, koja je ispitivala delotvornost vakcina u realnim uslovima.

Fajzer, vakcina, koronavirus, kovid-19

Učesnici su testirani svake nedelje da se utvrdi da li ima simptomatičnih ili asimptomatičnih znakova bolesti.

Gotovo svi zaposleni dobili su preparat Fajzera ili Moderne.

Između decembra 2020. i aprila 2021, efikasnost vakcina za sprečavanje infekcija bila je 91 odsto prema podacima koji je objavio Centar za borbu i za prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravlje.

Međutim, u nedeljama kada je delta soj postao dominantan, kada je više od 50 odsto zaraženih bilo zaraženo tim sojem virusa prema analizama, efikasnost vakcina je pala na 66 odsto.

Autori studije upozoravaju da je moguće da taj pad efikasnosti nije samo izazvan varijantom delta već i tim što se efikasnost vakcine umanjuje s vremenom.

Kako se navodi, iako podaci ukazuju na umereno smanjenje efikasnosti vakcina protiv kovida-19 za sprečavanje infekcije, ostaje da vakcina deluje na dve trećine slučajeva što ukazuje da vakcinacija pomaže na duže vreme.

U podacima se ne pravi razlika između efikasnosti vakcina Moderne i Fajzera.

Pad efikasnosti vakcina na delta soj ukazan je u više studija, iako se tačni podaci razlikuju.

To je jedan od razloga zbog kog su zdravstvene vlasti najavile da će od sredine septembra početi vakcinaciju trećom dozom, za sve odrasle Amerikance koji su dobili drugu dozu pre osam meseci.

Zaštita vakcina od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti ostaje visoka, navele su vlasti.

Delta soj virusa postao je dominantan u SAD početkom jula i sada je odgovoran za 98 odsto infekcija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.