in

Džonson ukinuo preostale mere uvedene zbog korone u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji će biti ukinute sve preostale mere uvedene zbog kovida-19, rekao je premijer Boris Džonson i istakao da se sa vladinih ograničenja prelazi na ličnu odgovornost.

Zaraženi građani od četvrtka neće više imati zakonsku obavezu samoizolacije, a prestaće i praćenje kontakta zaraženih, rekao je Džonson u parlamentu. Ljudima će se i dalje savetovati da ostanu kod kuće ako su bolesni, ali više neće dobijati dodatnu finansijsku podršku uvedenu tokom pandemije za izostajanje s posla.

Od 1. aprila, PCR testovi biće besplatni samo za starije i osobe sa slabijim imunitetom. Ipak, vlada je naglasila da pandemija nije gotova i da bi virus i dalje mogao neprijatno da iznenadi.

Džonson je rekao da su naučnici „sigurni da će biti novih sojeva i vrlo je moguće da će biti gori od omikrona“.

Vlada će ponuditi četvrtu dozu vakcine starijima od 75 godina i osetljivim grupama.

“Ne trebaju nam zakoni da bismo bili pažljivi prema drugima…Naučimo da živimo sa ovim virusom i nastavimo da štitimo sebe i druge bez ograničavanja naših sloboda”, rekao je Džonson.

Pojedini naučnici su rekli da je ukidanje svih ograničenja rizičan potez koji bi mogao dovesti do porasta infekcija i oslabiti odbranu zemlje od zaraznijih budućih sojeva.

Tagovi