in

Dva trenutno najčešća simptoma kovida, obratite pažnju

Dva trenutno najčešća simptoma kovida, obratite pažnju

Na početku pandemije kovida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano menjaju i bilo ih je lako zameniti s drugim respiratornim bolestima.

Čak i sada, iako mnogo bolje razumemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja kovida i simptomi mogu da variraju od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, lekari kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Govoreći za Today.com, dr Vilijam Šafner, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. novembra soj HV.1 činio 31,7 odsto američkih infekcija kovidom.

testiranje koronavirus

Imajući to na umu – i s obzirom na praznična okupljanja pred nama – želećete da budete dodatno sigurni da poznajete simptome na koje bi trebalo da obratite pažnju, piše Best Life.

Kao što je David Kutler, sertifikovani lekar porodične medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s bolom u grlu i zapušenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma kovida.

Ono što čini stvari komplikovanijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Jansej, specijalistkinja za zarazne bolesti kaže: “Nažalost, simptomi kovida počinju da nalikuju onima kod većine drugih infekcija gornjeg disajnog trakta. Gotovo svi imaju zapušen nos, kašalj i bol u grlu.”

Prema Šafneru, možda ćete moći da razlikujete kovid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutno se kovid najpre manifestuje upalom grla, nakon čega sledi zapušenost nosa, curenje nosa i osećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Šafner je primetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate kovid, možete očekivati da ćete se osećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neprijatan “suvhi, oštri kašalj”, to bi moglo da traje dva nedelje ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u septembru, lekari su identifikovali sličan obrazac, primetivši da kovid sada primarno utiče na gornje disajnene puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje, piše N1 Sarajevo.

Ostali simptomi sada su ređi.

Takođe u septembru, lekari su primetili da nisu primali toliko izveštaja o suvom kašlju ili gubitku ukusa i mirisa — dva vodeća simptoma tokom ranih dana kovida.

Kako je Grejs Mekomsej, prodekan za klinička istraživanja na Univerzitetu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 odsto njenih pacijenata s kovidom prijavilo je gubitak mirisa ili ukusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 odsto onih koji su to prijavili na početku pandemije.