in

Država Njujork ukinula obavezno nošenje maske unutra

Američka država Njujork ukinula je obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, restoranima, firmama, objavila je guvernerka Keti Hočul u vreme kada broj zaraženih kovidom-19 pada u SAD.

Obaveza nošenja maski koja ističe sutra prema zakonu države Njujork će ipak za sada ostati na snazi u školama.

Obavezno nošenje maski u najvećem delu unutrašnjih prostora uvedeno je 10. decembra kada je velik broj građana počelo da se zaražava omikron sojem virusa.

U obraćanju novinarima iz svoje kancelarije u gradu Njujorku Hočul je rekla da su stope zaraze od tada pale na nivo koji je bezbedan da se povuče šire naređenje o nošenju maski.

Ona je rekla da smatra da može da ukine tu meru obzirom na pad broja slučajeva, i pad broja kovid pacijenata u bolnicama.

“Ova borba nije gotova, ne predajemo se. Ovo nije razoružanje”, rekla je ona i dodala da su “trendovi vrlo, vrlo pozitivni”.

Maske će ipak biti obavezne na nekim mestima u zdravstvenim ustanovama, nekim domovima i javnom saobraćaju. Privatne firme će takodje moći same da odrede da li će nastaviti da traže maske, prenosi AP.

Hočul je rekla da će početkom marta ponovo razmotriti pitanje maski u školama, sa namerom da se deca testiraju posle raspusta krajem februara. Na osnovu tih podataka će se doneti odluka o daljim koracima.

Oko 5.000 kovid pacijenata nalazilo se u bolnicama u državi Njujork u ponedeljak, što je niže od vrhunca od gotovo 12.700, 11. januara ali i dalje duplo više od broja ljudi u bolnicama 21. novembra.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi