in

Druga buster doza vakcine protiv kovida smanjuje stopu smrtnosti

Stariji građani koji su primili drugu buster dozu vakcine Fajzer/Bajontek protiv kovida-19 imali su 78 odsto nižu stopu mortaliteta od ove bolesti od onih koji su primili samo jednu buster dozu, pokazala je studija iz Izraela.

Najveći pružalac zdravstvenih usluga u zemlji, „Clalit Health Services“, rekao je da je 40-dnevna studija obuhvatila više od pola miliona ljudi starosti od 60 do 100 godina.

Nekih 58 odsto učesnika primilo je drugu buster dozu vakcine ili dve vakcine pored osnovnog režima sa dve vakcine.

Ostatak je primio samo jednu buster dozu. Istraživači su zabeležili 92 smrtna slučaja u prvoj grupi i 232 smrtna slučaja u drugoj, manjoj grupi, prenosi Reuters.

“Glavni zaključak je da drugi buster spasava živote”, rekao je Ronen Arbel, istraživač zdravstvenih ishoda na “Clalit and Sapir College”.

Izveštaj je izdat kao preprint i nije još prošao recenziju. Istraživanje je isključilo ljude koji su primili konkurentsku vakcinu kompanije Moderna i one koji su uzimali oralnu anti-kovid terapiju.

Izraelski zdravstveni zvaničnici objavili su brojne studije o efikasnosti vakcine tokom pandemije koje su uticale na kreiranje politike u drugim zemljama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi