in

Đokovićeva tašta prodala udeo u vlasništvu firme koja se bavi MHE Vučićevom kumu

Većina mini hidroelektrana (MHE) čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Nikolom Petrovićem pripada kompaniji Eco Energo Group, o čijem nastanku i poslovima je već pisao CINS. Početkom 2022. je kum predsednika Srbije uvećao svoj udeo u toj firmi.

Naime, Vera Ristić, tašta našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića, prenela je svoj udeo od 2,5 odsto vlasništva, koji je u toj kompaniji imala preko svoje firme Eco Global, na Petrovićevu kompaniju Eko Vlasina, piše CINS.

Dokument o prenosu vlasništva dostupan je na sajtu APR u odeljku Odluke registratora.

Pored toga, Petrović je uvećao vlasništvo u još nekim malim hidroelektranama.

U julu 2021. godine, Eco Energo Group izašao je iz vlasništva nad MHE Jabukovik, pa je njenih 20 odsto takođe prešlo u ruke Petrovićeve Eko Vlasine, a u decembru je uvećao vlasništvo i u firmi Mini Hydro Investments koja poseduje hidroelektranu Rekovići.

Malim hidroelektranama u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i onim povezanim sa Nikolom Petrovićem država je i prošle godine za proizvedenu struju isplatila najviše novca.

Međuvršju, Ovčar Banji i Radaljskoj Banji, malim hidroelektranama (MHE) u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS), država je za proizvedenu struju prošle godine isplatila ukupno oko 3,8 miliona evra.

Druge po zaradi su firme čije se vlasništvo povezuje sa Nikolom Petrovićem. One su od države za struju u 2021. dobile 3,1 milion evra.

Od svih mini hidroelektrana koje se dovode u vezu sa Petrovićem, najviše novca isplaćeno je MHE Županj, oko 422.000 evra. S druge strane, za struju koju je proizvela MHE Donje Gare 1 isplaćeno je najmanje – oko 23.000 evra.

U vezu sa Petrovićem se dovodi deset elektrana.

Petrović je u avgustu 2020. ušao i u posao sa vetroelektranama, kada je postao suvlasnik firme Crni Vrh Power koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka.

Vučićev kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Caneta, a novac mu dajete vi građani Srbije. Papreno vam prodaje struju iz mini-hidrocentrala