in

Do kraja marta možemo očekivati tešku borbu sa omikronom

Do kraja marta možemo očekivati tešku borbu sa omikronom, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek i ocenio da ne sme biti opuštanja, jer se niko ne može pouzdati u dosadašnja predviđanja i procene stručnjaka i Svetske zdravstvene organizacije o kraju pandemije koronavirusa.

Đerlek je u jutarnjem programu TV Pink naglasio da omikron soj korone pokazuje blažu kliničku siku, ali i veliku snagu pa se dospelo u začarani krug kada see mladi nevakcinisani zaražavaju, ponovo donose u infekciju u svoje porodice virus i zaražavaju starije.

Najveći procenat umrlih je u populaciji starijoj od 60 godina sa teškim hroničnim bolestima i najveći procenat hopsitralizovanih je toj dobi, rekao je Đerlek, upozoravajući na veliku moć transmisije omikrona.

Đerlek je naglasio da je i dalje aktivan delta soj korone, da virusa sezonskog gripa ima više nego prošle sezone.

Ocenio je da se Srbija u odnosu na ostale zemlje Evrope bolje nosila s koronom jer nije bilo velikih zatvaranja, a zdravstveni sistem je u međuvremnu i unapređen.

Politika da gazimo ivicom žileta između ekonomije i očuvanja zdravlja je dala rezultate, rekao je Đerlek, navodeći izgradnju bolnica, rekonstrukciju kliničkih centara, nabavku lekova protiv korone.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi