in

Dermatolog Lalošević: Nisam u ivermektin vajber grupi

Dermatolog Jovan Lalošević, čije se ime pojavilo u vajber grupi “LNRE-Ivermektin preporuke” u kojoj neki lekari mesecima savetuju građane da za prevenciju i lečenje koronavirusa koriste antiparazitni lek ivermektin, kaže za N1 da je ovlastio advokata da podnese krivičnu prijavu Odeljenju za visokotehnološki kriminal protiv osobe koja se lažno u toj grupi predstavljala njegovim imenom. Dodaje da je otkrio da se neko u toj grupi lažno predstavlja njegovim imenom kada su ga prijatelji i kolege pitali da li leči kovid ivermektinom, na šta je on rekao da to nije istina. Kao lekar koji je radio i u crvenoj kovid zoni, on ističe da “mi lečimo pacijente prema zvaničnim protokolima i od toga ne odstupamo”.

„Zasmetalo mi je koji je cilj te obmane, ali to ćemo prepustiti nadležnim organima da pokušaju da utvrde.

Podseća da što se tiče zabluda o ivermektinu, „imate zvaničan stav Medicinskog fakulteta koji navodi da on jeste antiparazitni lek i čak se može koristiti u nekim dermatološkim indikacijama, ali da benefita od lečenja kovida ivermektinom, nažalost, nema“.

Upitan kako gleda na to da se u toj grupi nalaze lekari, on navodi da ne zna ni koji su to lekari niti šta se piše u toj grupi.

„Ja mogu da budem kao i sve kolege koje su uključene u lečenje kovida razočaran što neko ide protiv onog u čemu se svi trudimo – da se pandemija dovede pod kontrolu, da što manje ljudi oboli i završi u bolnici“, ističe Lalošević u Novom danu na televiziji N1.

Lalošević je potvrdivši pre dva dana informaciju da se neko lažno predstavlja u toj vajber grupi kao on napisao na Tviteru da ne može da veruje da je neko „toliko zlonameran da se u ivermektin grupi predstavlja kao ja/moj deda (po kojem je dobio ime) i kao dr u naše ime daje medicinske savete. Ukoliko je neko u navedenoj grupi molim da prijavi datu osobu“.

Zbog angažovanja u vajber grupi u kojoj su preporučivali ivermektin za lečenje kovida neki od lekara su i smenjeni sa funkcija, kao što je bio slučaj sa načelnikom Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju u Nišu Bojkom Bjelakovićem.

Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred sudovima časti Lekarske komore Srbije protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida lekom ivermektin, objavljeno je na sajtu Lekarske komore.

„Lekarska komora Srbije još jednom apeluje na građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama“, navodeno je u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.