in

Češka pooštrava mere – u zatvorene objekte mogu samo vakcinisani i izlečeni

Češka će od sledeće nedelje preći na bavarski model pooštrenih mera protiv koronavirusa, prema kojem u javne zatvorene prostore mogu da uđu jedino vakcinisani i izlečeni od infekcije.

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije, koje se ogleda u rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u jednom danu, Češka je odlučila da ukine mogućnost ulaska u ugostiteljske i uslužne objekte na osnovu PCR i antigenskih testova, izjavio je odlazeći premijer Andrej Babiš.

U kafiće, restorane, hotele, kod frizera i kozmetičara, i na sportske i kulturne manfestacije od ponedeljka će moći jedino vakcinisani i oni koji imaju potvrdu lekara da su u poslednjih šest meseci preležali koronavirus.

Nakon što je Češka danas prijavila 22.000 novozaraženih, Babiš je rekao da je situacija kritična.

„Nemamo vremena. Vlada će sutra usvojiti mere. Verovatnoća da će kliničko stanje nevakcinisanih biti teško i da će umreti veća je devet puta nego kod vakcinisanih. Nadam se da će ljudi koji se danas spremaju da protestuju shvatiti da je jedino rešenje vakcinacija“, kazao je Babiš.

Antigenski testovi služiće od sledeće nedelje jedino za redovne provere i korisnika i zaposlenih u domovima za stare i drugim ustanovama socijalne zaštite.

Odlazeća Babišova vlada odlučila se na pooštravanje mera nakon kritika buduće vladajuće koalicije da se ponaša kao da se pandemija nije otela kontroli i da ne radi ništa.

Vlada je razmatrala mougućnost uvođenja zabrane kretanja za nevakcinisane, za šta se nedavno odlučila Austrija, ali je odabrala bavarski model jer u tom slučaju ne mora da proglašava vanrednu situaciju ni vanredno stanje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi