in

Češka 9. februara ukida kovid propusnice za ulazak u restorane, hotele…

Nova češka vlada Petra Fijale odlučila je da ukine obavezu koju u jesen uvela prethodna vlada Andreja Babiša da u restorane, hotele, na sportske i kulturne manifestacije mogu da ulaze samo vakcinisani protiv kovid-19 ili oni koji su bolest preležali i sada će od 9. februara ti objekti i manifestacije biti otvoreni svima.

Prethodno, juče, Vrhovni upravni sud ukinuo uredbu prethodne vlade premijera Andreja Babiša, koja je kovid-19 sertifikate kao obavezu uvela kako bi podstakla Čehe da se vakcinišu s tim da Babišova vlada nije dovoljno obrazložila tu meru i sud je dao novoj vladi nedelju dana da uredbu obrazloži.

„Naša odluka nije pod pritiskom presude Vrhovnog upravnog suda. Ona je samo za nekoliko dana ubrzala našu odluku“, kazao je premijer Petr Fijala, objašnjavajući zašto ne pokušava da ispravi uredbu nego je odmah ukida.

Vlada je, takođe juče, odlučila da će 18. februara prestati masovno redovno obavezno nedeljno testiranje u preduzećima i školama.

Uprkos opstrukcijama opozicionih radikalnih nacionalista u Poslaničkom domu parlamenta, koji su dva dana blokirali raspravu i demonstrantima koji su doneli vešala ispred parlamenta i napali policiju, vlada je uspela da usvoji u donjem domu izmene pandemijskog zakona i produži taj zakon koji bi prestao da važi krajem meseca.

Preko pandemijskog zakona vlada namerava i pred eventualni sledeći talas u jesen da suzbija pandemiju, a da ne mora da uvodi kao prethodna vlada radikalniju vanrednu situaciju, koja više zadire u prava i slobode građana.

Vlada desnog centra, sastavljena od dve koalicije sa pet stranaka, osetno ublažava mere u trenutku kada dnevni priraštaji novozaraženih dostižu rekorde čak i 60.000 pozitivnih PCR testova a u sredu je, recimo zabeleženo 43.307 novih slučajeva, što je ipak 11.400 manje nego pre nedelju dana.

Na ublažavanje mera se vlada odlučila jer tako drastični dnevni priraštaji nisu opteretili zdravstveni sistem i u bolnicama je trenutno 2.856 kovid-19 pacijenata, od toga 304 na intenzivnoj nezi i respiratorima, a mutacija omikron, koja je potpuno ovladala Češkom, ne povećava ni broj mrtvih, kojih je za sredu evidentirano 18.

Od početka pandemije u Češkoj je preminulo 37.325 ljudi zaraženih koronavirusom, a zarazila su se 3,1 miliona.

U zemlji od 10,7 miliona stanovnika potpuno je vakcinisano sa dve doze 6,7 miliona, dok su 3,9 miliona primili i treću dozu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.