in

Čehe u 2023. najviše plaši inflacija, najmanje kovid

Čehe u 2023. najviše plaši inflacija, najmanje kovid

Česi u 2023. ulaze s očekivanjima da će biti gora od protekle 2022, a skoro 90 odsto anketiranih, plaši inflacija i obezvređivanje novca, strah od agresije Rusije je na trećem mestu dok je na poslednjem bojazan od novog talasa pandemije kovida.

Većina Čeha, njih 53 odsto, očekuje da će ova godina biti za njih gora od protekle, dok u bolja vremena veruje 47 odsto ispitanika u najnovijoj anketi agencije Medijan za češki Radiožurnal.Najveći rizik po oceni anketiranih predstavlja inflacija i obezvredjivanje novca, čega se plaši 90 odsto Čeha, a u vremena kada očekuju da će im država pomoći da savladaju visoke cene energija i poskupljenja na neuobičajeno visokom, drugom mestu se našlo izbegavanje poreza u poreskim rajevima zbog čega državni budžet ostaje bez dela prihoda, u čemu rizik vidi 81 odsto anketiranih.

Na trećem mestu je strah od Rusije i bojazni da će eskalirati sukob u Ukrajini što kao ozbiljnu pretnju vidi 46 odsto Čeha, dok 33 odsto smatra da je to srednje veliki rizik a 15 odsto tome ne pridaje značaj.

Strah od Rusije je, medjutim, osetno porastao u odnosu na 2021, kada se eskalacije sukoba plašilo 33 odsto Čeha.

Povratak epidemije kovida-19 kao ozbiljnu opasnost vidi 17 odsto Čeha dok 43 odsto smatra da je novi talas pandemije mali rizik.

U drugoj novogodišnjoj anketi agencije Medijan za Radiožurnal, Česi kao glavni prioritet za koalicionu vladu desnog centra premijera Petra Fijale odredjuju borbu sa podivljalim cenama energije, što kao prvi zadatak stavlja 66 odsto Čeha a 57 odsto smatra da vlada treba da se skoncentriše na suzbijanje inflacije i poskupljenja.

Svega 14 odsto Čeha smatra da vlada kao prioritet treba da ima pripremu za novi talas pandemije ili klimatske promene koje su prioritet za 16 odsto Čeha.

Guverner Češke narodne banke Aleš Mihl izjavio je danas da će se inflacija koja je u decembru iznosila 16,2 odsto a po proceni centralne banke za celu godinu dostigla 15,8 odsto ove godine osetno smanjiti.

„Očekuje nas godina osetnog smanjenja inflacije. U januaru će se zbog poskupljenja električne energije još povećati, na šta kao centralna banka ne možemo da utičemo. Prvi pozitivni rezultati doći će u proleće. Apsolutni prioritet ČNB jeste da smanji inflaciju i vrati se stopi od dva odsto. Sadašnje prognoze to očekuju u prvoj polovini 2024. godine“, kazao je Mihl u novogodišnjem intervjuu agenciji ČTK.

Prognoza češke centralne banke za 2023. predvidja inflaciju od 9,1 odsto.