in

Broj novozaraženih kovidom pada u 49 od 50 američkih država

Broj novih slučajeva zaraze kovidom-19 u SAD opada u 49 od 50 američkih država kako omikron soj ubrzano gubi na snazi, iako se broj umrlih od kovida bliži još jednoj crnoj okrugloj cifri od 900.000.

Broj umrlih od kovida-19 u SAD od početka pandemije dostigao je 897.000 do danas u podne, a u proseku umre više od 2.400 ljudi dnevno, što su cifre koje su vidjene prošle zime kada je vakcinacija tek počinjala.

Broj novozaraženih skače na preko 500.000 dnevno u SAD od sredine januara ali kriva se kreće na dole u svakoj državi, osim Mejnu. Broj Amerikanaca koji su u bolnicama zbog kovida-19 pao je za 15 odsto u tom periodu, na oko 124.000. Prosek novozaraženih sada pada na oko 357.000 dnevno.

Takodje program za rano upozoravanje koji prati virus u kanalizaciji ustanovio je da je broj infekcija kovida-19 u padu u većini američkih zajednica koje učestvuju u tom programu, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Broj umrlih od kovida i dalje raste u najmanje 35 država što odražava razmak u vremenu od kada osoba oboli dok se bolest ne razvije i pogorša.

Medjutim, zvaničnici u javnom zdravlju izrazili su nadu da je najgore vezano za omikron pri kraju, mada upozoravaju da bi stvari opet mogle da se pogoršaju i da se pojave opasni novi sojevi virusa.

Okrug Los Andjelesa bi mogao da ukine obavezno nošenje maske za nekoliko nedelja, rekla je juče direktorka za javno zdravlje Barbara Ferer. Ali malo je verovatno da će se to dogoditi pre 13. februara kada će biti održan Super Boul, koji privlači oko 100.000 gledalaca na stadionu u Inglvudu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi