in

Britanija odobrava preventivnu terapiju protiv kovida kompanije AstraZeneka

Britanija odobrava preventivnu terapiju protiv kovida kompanije AstraZeneka

Britanski regulator za lekove odobrio je AstraZeneka tretman protiv kovida-19 zasnovan na antitelima za sprečavanje infekcija kod odraslih sa slabim imunološkim odgovorom, što predstavlja veliki korak u borbi protiv pandemije kako infekcije rastu širom sveta.

Odluku o odobrenju Evušelda za lečenje, podržalo je vladino nezavisno naučno savetodavno telo, saopštila je Britanska regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA).

Brojke koje pokazuju globalni porast slučajeva kovida-19 mogle bi da najavljuju mnogo veći problem, saopštila je ove nedelje Svetska zdravstvena organizacija, upozoravajući nacije da ostanu na oprezu, prenosi Reuters.

Iako je 85 odsto Britanaca starijih od 12 godina vakcinisano sa dve doze, nekim osobama sa oslabljenim imunitetom ili onima sa istorijom teških neželjenih reakcija na vakcinu možda će biti potrebna alternativna opcija prevencije.

“Iako su vakcine protiv kovida-19 i dalje prva linija odbrane protiv kovida-19, znamo da neki ljudi možda neće adekvatno reagovati na ove vakcine”, rekla je šefica MHRA Džun Rejn.

Vakcine se oslanjaju na netaknut imuni sistem da bi razvili ciljana antitela i ćelije koje se bore protiv infekcija, ali Evušed sadrži laboratorijska antitela dizajnirana da se zadržavaju u telu mesecima kako bi zadržala virus u slučaju infekcije.

Utvrđeno je da terapija smanjuje rizik od razvoja simptomatskog kovida-19 za 77 odsto u ispitivanjima, a zaštita traje najmanje šest meseci nakon jedne doze, saopštila je MHRA.

Takođe se pokazalo da Evušeld spašava živote i sprečava napredovanje bolesti kada se daje u roku od nedelju dana od prvih simptoma.

Britanija i AstraZeneka trenutno nemaju ugovor o nabavci Evušelda.

AstraZeneka je u saopštenju rekla da se nada da će terapija biti dostupna Britancima “što je pre moguće”.

Evušeld je pod evropskim pregledom i ovlašćen je u SAD da spreči infekcije kovida-19 kod osoba sa slabim imunološkim sistemom ili istorijom teških neželjenih efekata vakcina protiv koronavirusa.

MHRA je saopštila da tretman, koji se daje kao intramuskularna injekcija, ne treba davati ljudima zaraženim virusom SARS-CoV-2 koji izaziva kovid-19 ili koji su nedavno bili izloženi nekome sa virusom.

Međutim, regulator je upozorio da nije bilo dovoljno podataka da bi se u potpunosti procenila efikasnost Evušelda protiv veoma zarazne varijante omikron.

AstraZeneka je u decembru saopštila da je laboratorijska studija pokazala da je tretman zadržao neutrališuću aktivnost protiv omikrona.

Eli Lili, Regeneron i GSK  su proizvođači lekova koji takođe rade na terapijama protiv kovida-19 zasnovanim na antitelima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.