in

Brat mi je umro zbog nesavesnog lečenja

Brat mi je umro zbog nesavesnog lečenja

Lekarka iz Novog Sada Mirela Erić podnela je prošle godine krivičnu prijavu protiv Kliničkog centra Vojvodine, a zbog sumnje da je njen brat pre dve godine usled kovid infekcije nesavesno lečen, što je rezultiralo smrtnim ishodom. Komentar na ove optužbe iz Kliničkog centra nismo dobili ni posle više od mesec dana, a novosadsko tužilaštvo krivičnu prijavu u međuvremenu je odbacilo. Bez obzira na to, doktorka Erić kaže da će se žaliti, da je potrebna objektivnija istraga, jer sumnja da ovakvih slučajeva ima još.

Najgori dan od početka epidemije – tako je označen taj 10. jul 2020. u kojem je od posledica koronavirusa, prema zvaničnim podacima, preminulo 18 ljudi. Tog, do tada, najgoreg dana od početka epidemije najgoru vest iz Kliničkog centra Vojvodine primila je i doktorka Mirela Erić. Među 18 preminulih tog julskog dana 2020. godine bio je i njen brat Nebojša Erić. U Klinički centar je primljen sa obostranom upalom pluća, a kako je lečen i šta je krenulo po zlu, doktorka Erić, kaže, tada nije mogla da sazna.

„Informacije koje sam dobijala kada se uopšte neko i javi od tih kolega, bile su veoma šture, veoma oprečne, nepotpune“, navodi doktorka Erić.

Do potpunijih informacija došla je narednih meseci, zaključila da je njen brat nesavesno lečen, pa je protiv Kliničkog centra Vojvodine podnela krivičnu prijavu. Doktorka Erić, pored ostalog, sumnja da njen brat nije dobio odgovarajuću terapiju, da je rano intubiran, a kao problem navodi i to što nju niko nije obavestio da je priključen na respirator.

„Kada sam pitala zašto moj brat nije dobijao kortikosteroide, rečeno mi je greška u prepisivanju, i šta bi bilo kad bi bilo. Zatim, rečeno mi je od jedne koleginice da je sve preduzeto za mog brata, pa čak i više nego što je za druge pacijente. A ja, evo, ne znam na osnovu te dokumentacije šta je to preduzeto za mog brata“, priča ona.

Sve što je u skladu sa protokolom i nikakavi nedostaci u njegovom lečenju nisu pronađeni, kaže tim lekara koji je po nalogu Ministarstva zdravlja, obavljao spoljni nadzor.

Bolest je bila nova i nepoznata i sigurno se grešilo, kaže Rade Panić iz Sindikata lekara, ali i napominje da je svaki slučaj priča za sebe. Pored vanrednog, misli da je potreban i redovan nadzor.

„Često imamo vrlo lošu praksu da se kontroliše samo vođenje dokumentacije što je potpuno nerealno, jer kada imate težak slučaj i kada je nešto hitno, dokumentacija je poslednje što radite i to radite naknadno“, navodi Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta.

Sada, kada kovid 19 više nije nova bolest, misli da je potrebno napraviti uputstvo kojeg bi se pridržavali svi i zbog kojeg bi greške mogle biti izbegnute.

„Jer ovo što sada postoji na neki način je obavezujuće, nisam siguran da je do kraja dobro, a odgovornost za to leži na Republičkoj stručnoj komisiji za zarazne bolesti i Institutu Batut“, kaže Panić.

Doktorka Erić misli da je potrebna i temeljnija istraga od ove na osnovu koje je novosadsko Tužilaštvo njenu krivičnu prijavu sada odbacilo. Sigurna je, kaže, da ima čvrste dokaze da je do nesavesnog lečenja ipak došlo, zbog čega će nastaviti borbu i uputiti otvoreno pismo i ministarki zdravlja.

„To treba da nam posluži kao pouka da naučimo mnogo iz takvih grešaka i da se takve greške više ne ponavljaju. Da sačuvamo druge živote“, navodi dr Erić.