in

Blokada kamiona na američko-kanadskoj granici zatvara fabrike automobila

Blokada kanadskih kamiondžija koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19 “zateže šrafove” u automobilskoj industriji, primoravajući Ford, Dženeral Motors i druge automobilske kompanije da zatvore fabrike ili smanje proizvodnju.

Kamiondžije već četvrti dan drže u blokadi saobraćaj ka Kanadi na mostu Ambasador koji povezuje Vindzor, Ontario, sa Detroitom ometajući protok auto-delova i drugih proizvoda između Kanade i SAD.

Američke vlasti su se pripremile za mogućnost sličnih protesta širom SAD, a vlasti u Parizu i Belgiji su zabranile su blokade puteva.

Pariska policija je u četvrtak saopštila da će biti uvedene posebne mere koje će sprečiti blokadu puteva, upozoravajući da će kažnjavati i privoditi prekršioce zabrane.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD saopštilo je da je dobilo izveštaje da kamiondžije planiraju da blokiraju puteve u velikim gradovima u znak protesta protiv obavezne vakcinacije.

Most Ambasador je najprometniji američko-kanadski granični prelaz, preko koga se odvija 25 odsto ukupne trgovine dve zemlje.

Stotine demonstranata u kamionima takođe su paralisale ulice centra Otave skoro dve nedelje, a blokiran je i granični prelaz u Manitobi.

Policija u Otavi je obećala da će sprovesti strožu akciju kako bi okončala protest u centru grada, gde se nalaze vladine zgrade, zgrada parlamenta i rezidencija kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Tagovi