in

Austrija “teška srca” uvela stroga ograničenja koja pogađaju dva miliona građana

Austrija od ponedeljka uvodi stroga ograničenja kretanja i kontakata za osobe koje nisu vakcinisane ili prebolele koronavirus, odlučila je austrijska vlada.

„Mi smo se teška srca odlučili na ovaj korak“, rekao je austrijski kancelar Aleksander Šalenberg nakon sastanka kabineta u nedelju.

Po toj odluci, kojoj je cilj da ograničenjem socijalnih kontakata smanji munjevit porast broja zaraženih, ali i da privoli što više stanovnika na vakcinisanje, osobe koje nisu vakcinisane ili preležale koronavirus smeju svoj stan da napuste samo u izuzetnim slučajevima poput nabavke životnih namirnica, poseta lekaru ili apoteci ili odlaska na posao.

Ova mera je za sada ograničena na deset dana, a prema podacima vlade ovom merom je pogođeno oko dva miliona građana Austrije.

Šalenberg je objasnio da sedmodnevna incidencija među onima koji nisu vakcinisani iznosi više od 1.700.

„Sada moramo svim silama povisiti sramotno nisku stopu vakcinisanosti. Sa stopom koju imamo sada, nikad nećemo izići iz začaranog kruga“, rekao je Šalenberg.

On je najavio da će mera ‘lockdowna’ biti sistemski kontrolisana. U Austriji je trenutno u potpunosti vakcinisano 65 odsto građana.

Već sad za nevakcinisane vrede stroga pravila ograničenja pristupa ugostiteljskim, sportskim i kulturnim objektima.

Tagovi