in

Austrija kuburi sa stručnom radnom snagom, stanje se pogoršalo tokom pandemije

Austrijski preduzetnici bore se sa manjkom radne snage, a 83 odsto njih manjak stručne radne snage doživljava kao najveću opasnost po opstanak preduzeća, proizlazi iz studije objavljene u Beču.

„Problem s manjkom stručne radne snage se tokom pandemije dodatno pogoršao“, kaže Erih Lener iz kompanije EY Österreich koja je sprovela ispitivanje u više od 600 austrijskih preduzeća.

Studija dolazi do zaključka kako su sve austrijske savezne pokrajine pogođene manjkom radne snage.

“Manjak radne snage koči oporavak nakon ekonomskog pada tokom pandemije”, stoji u studiji.

Preduzetnici koji su ispitani za studiju žale se na poteškoće kada je u pitanju pronalazak stručnih radnika. Samo dva odsto ispitanih je izjavilo kako “nema problema” u popunjavanju slobodnih radnih mesta stručnim radnicima.

Čak 83 odsto je reklo kako se suočava s “velikim poteškoćama” u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom.

Najteže je do kvalifikovanih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike.

Nakon što su u proteklim ispitivanjima srednje velika preduzeća najviše brinula zbog neizvesnosti koje donosi pandemija, u poslednjem istraživanju, koje je sprovedeno u decembru, manjak radne snage se navodi kao najveći problem.

“S obzirom na demografska kretanja osiguranje stručne radne snage jedan je od najvećih izazova narednih decenija, kako za politiku tako i za ekonomiju i nauku”, rekao je Lener.

Tagovi