in

Australijancima neophodna i buster doza kako bi bili potpuno vakcinisani

Stanovnici Australije će morati da prime buster dozu vakcine kako bi se smatrali potpuno vakcinisanim protiv kovida-19, iako su vlasti saopštile da će stranim putnicima i dalje biti potrebne samo dve doze za ulazak u zemlju.

Nacionalni kabinet Australije kasno u četvrtak je podržao revidirane smernice savetodavne grupe za vakcinaciju čime se klasifikuje „ažurirana“ vakcinacija koja uključuje buster dozu.

Vakcinalni status će se smatrati „zakasnelim“ ako ta osoba nije primila buster dozu u roku od šest meseci od druge doze, izjavio je premijer Skot Morison.

Australijski zvaničnici proglasili su vakcine obaveznim samo za neke radnike na prvoj liniji, ali mnoga privatna preduzeća, uključujući velike korporacije, restorane i trgovce na malo, odredili su vakcinaciju kao uslov za ulazak.

Kao rezultat toga, ova zemlja je među najjače vakcinisanim na svetu, sa 94 odsto ljudi starijih od 16 godina koji su primili dve doze. Do sada je dato skoro 10 miliona buster doza.

Odluka da se zadrže dve doze za posetioce dolazi tek kada se vlasti spremaju da potpuno ponovo otvore granice Australije, oko dve godine nakon što su zatvorene kako bi se usporio napredak pandemije.

Kao i druge zemlje, Australija se bori sa sojem omikron.

Zvaničnici su prijavili nešto manje od 26.000 novih infekcija do danas u podne, što je pad sa oko 30.000 u odnosu na dan ranije, a Zapadna Australija i Severna Teritorija još uvek treba da prijave. Registrovano je 48 novih smrtnih slučajeva. Bolnički slučajevi su u opadajućem trendu, sa skoro 3.300 primljenih, što je najniži broj u više od mesec dana.

Najveći deo od oko 2,7 miliona slučajeva pandemije u Australiji otkriven je od pojave soja omikron krajem novembra. Ukupan broj umrlih je 4.479.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.