6 obećanih privilegija za vakcinisane i 6 primamljvih mamaca onima koji još nisu

Sve češće možemo čuti od zvaničnika da će građani koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa zbog te činjenice imati i izvesne povlastice.

Neke firme zaposlenima nude novčane bonuse za zaposlene koji se vakcinišu, obećava se lakši prelazak državnih granica, kao i mogućnost odlazaka na koncerte i sportske manifestacije.

Ideja je da se na taj način nagrade oni koji su se vakcinisali, a sa druge strane podstaknu oni koji to još uvek nisu učinili.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić uveliko priča o pogodnostima za one koji su se vakcinisali – popusti, posebni umetnički događaji, samo su neki od ponuđenih mamaca.

O mogućim olakšicama za zaštićene pričao je i član Kriznog štaba Predrag Kon i složio se da vakcinisanima treba što je više moguće obezbediti ‘normalan život’.

„Pa vidite, što se tiče takve situacije, da postoji neka pozitivna diskriminacija, smatram da treba da imaju neke benefite svi koji suzaštićeni, oni koji su vakcinisani, koji imaju antitela ili negativan PCR test. Ta ideja već postoji neko vreme. Vi ne možete o tako nečemu da pričate ako je vakcinisanih samo 10 odsto jer je tada veoma ozbiljna diskriminacija“, rekao je dr Kon, a preneo portal Nova.

Pred vama je spisak mogućih povlastica koje mogu zaličiti na normalan život pre pošasti koronavirusa.

Lista je sastavljena na osnovu predloga koji su se najčešće čuli od nadležnih, ali i na osnovu prakse koja se već sprovodi u zemljama gde je vakcinacija najuspešnije sprovedena, kao što je to slučaj sa Izrealom.

Kafići

Za one koji vole druženje uz kafu ili neko drugo piće vakcinacija bi mogla da bude prava blagodet i da im omogući da bez većih bojazni od potencijalnih kazni sede u ugostiteljskim objektima. Boravak u kafiću, u zatvorenom, dok napolju pada kiša za njih bi mogla da postane realnost.

Stadioni

Odlazak na utakmice, bodrenje omiljenog tima – ali uz obe doze vakcine. Ukoliko stvarno volite svoj tim, to bi mogao da bude dovoljan podsticaj da zavrnete rukav.

Bazeni

Bliži se leto i vreli dani, vakcinacija bi mogla da bude i jedan od načina da se lakše uđe na bazene. Mlađi od 18 godina, koji još uvek ne mogu da se vakcinišu, su česti posetioci bazena, pa ostaje da se i za njih iznađe neko rešenje.

Putovanja

Grčka ovog leta neće biti nedostižna, a do nje će biti lakše i brže stići uz vakcinu. Za vakinisane nije neophodan ni PCR test prilikom povratka u zemlju. Vakcinacija se, u ovom slučaju, više nego isplati.

Koncerti, festivali…

Ovog leta lagano se priprema i najavljuje ono što nam je masovno nedostajalo – uživanje u koncertima. Očekuju se i popusti za ulaznice na razne događaje – predstave, festivale. Još jedan od mogućih povoda da se zavrne rukav.

Novčane nagrade

Pojedine kompanije već su omogućile finansijske povlastice za one koji se vakcinišu. Stimulacije ponegde iznosi i celu platu.

Srpkinja se razbolela 5 nedelja od revakcine, a doktorkine reči pamtiće čitav život